TikTok може да е следващата жертва на споровете между САЩ и Китай

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да забрани приложението в САЩ заради отговора на Пекин към Covid-19

21:32 | 8 юли 2020
Обновен: 21:37 | 8 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация обмисля да забрани достъпа на приложението за кратки видеа TikTok до пазара в САЩ като начин да отвърне на Китай заради реакцията на страната към коронавируса, пише Bloomberg. 

Тръмп направи коментара си ден, след като държавният секретар Майкъл Помпеo заяви, че властите търсят начини да забранят приложението, чиято компания майка е китайската ByteDance. В сряда Помпео отказа да пoтвърди заканата, като обаче заяви, че отстраняването на TikTok от пазара в САЩ е част от по-широките усилия на страната да предпази личните данни на американците. 

“Това е нещо, което планираме”, заяви Тръмп в отговор на въпрос на журналист относно по-ранното изказване на Помпео. “Това е голям бизнес. Погледнете какво се случи в Китай с този вирус, това, което причиниха на страната ни и на света, е позорно”, коментира още американският президент. 

Тръмп не предостави конкретни планове относно решението. Той посочи, че забраната за TikTok е “един от многото” начини, по които обмисля да отговори на правителството в Пекин заради коронавируса, който зарази над три милиона души в САЩ и взе над 130 хиляди жертви. 

Приложението за кратки видеа е обект на разследване от Федералната търговска комисия на САЩ и Министерството на правосъдието за практиките му по отношение на използването на данни, твърди адвокат. Няколко групи заявиха през май, че приложението, което е популярно сред тийнейджърите, е събирало данни за деца под 13-годишна възраст без позволението на родителите им, което нарушава американския закон.

Одобрението към Тръмп се понижава заради отговора му към пандемията, като критиките към него растат, включително по отношение на отказа му да носи предпазна маска за лице, който беше последван от много американци. 

TikTok заяви, че не предоставя данни за потребителите на Китай, като се противопостави на коментарите на Помпео, който посочи по-рано, че правителството претегля забраната отчасти заради притесненията относно собствеността на приложението.

"TikTok се ръководи от американски главен изпълнителен директор, със стотици служители и ключови лидери в областта на безопасността, сигурността, продуктите и обществената политика тук в САЩ", заяви говорител на компанията. "Никога не сме предоставяли потребителски данни на китайското правителство, нито бихме го направили, ако бъдем помолени", коментира още той. 

Миналия месец TikTok нае бившия изпълнителен директор на Walt Disney Кевин Майер за свой главен изпълнителен директор.