Тръмп: С маска приличам на Самотния рейнджър

Когато няма никой наоколо, не виждам причина да нося маска, коментира президентът на САЩ

10:22 | 2 юли 2020
Обновен: 10:29 | 2 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп каза, че би носил маска, ако се намира в непосредствена близост до други хора, но не е убеден, че маските трябва да бъдат задължителни, въпреки че случаите на коронавирус се увеличават в някои части на САЩ, пише Bloomberg.  

„Не знам дали има нужда да бъдат задължителни“, каза Тръмп в сряда в интервю за Fox Business Network. "Аз съм за маските и мисля, че са добри", добави той.  

Тръмп се присмя на Джо Байдън, че носи маска, а самият той не носи на публични места, въпреки че е изправен пред призиви да го направи. Неговите коментари идват ден, след като главният хирург на САЩ Джером Адамс призова лицето да се покрива, когато се излиза на пубчлино място. 

Тръмп отново насочи вниманието към Байдън в интервю с телевизионния коментатор консерваторът Ерик Болинг, казвайки, че кандидатът за президент на Демократическата партия носи маската си, дори когато публиката, към която се обръща, седи далеч. 

"Той говори с маска и дори не може да се разбере какво казва", коментира Тръмп и добави, че "когато няма никой наоколо, не виждам причина да нося маска".  

Тръмп каза също, че американците трябва да „правят това, което ги кара да се чувстват добре“ и да следват указанията. При това посещение той реши да не носи маска пред медиите, но беше сниман с маска по време на самостоятелна част от обиколката.  

„Имах маска, някак си харесвах начина, по който изглеждах“, заяви Тръмп пред Fox Business и добави, че според него той прилича на Самотния рейнджър (б. р. The Lone Ranger, американски филм от 2013 г.). 

Тръмп каза, че ако e сред група хора, би носил маска и че обикновено всички около него се тестват за коронавирус. 

Откакто започна пандемията, Тръмп се съпротивляваше да носи маска, дори когато стоеше близо до други хора, и беше критикуван за провеждането на митинг миналия месец на закрита арена в Тулса, Оклахома, където маските не бяха задължителни.  

Някои щати изискват жителите да носят маски в определени ситуации и Белият дом призова американците да спазват указанията.