Тръмп ограничава издаването на работни визи и зелени карти до края на годината

Twitter и Amazon.com нарекоха заповедта на Тръмп „късогледа“

07:02 | 23 юни 2020
Обновен: 07:02 | 23 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за временно спиране достъпа до няколко визи за заетост – ход, който засяга стотици хиляди хора, които искат да работят в САЩ, съобщава Bloomberg. От технологичната индустрия заявиха, че това ще навреди на икономиката.

Заповедта на Тръмп включва замразяване издаването на визи до края на годината за служители в технологичния сектор и техните семейства, както и визи при вътрешнофирмени трансфери и такива по програмите за работа и обучение в чужбина.

Издаването на нови зелени карти също ще остане спряно до края на годината.

Действията на Тръмп ще поставят на пауза някои H2-B визи за сезонни работници, с изключение на тези в хранително-вкусовата промишленост, стана ясно от високопоставен служител на администрацията, който информира репортерите в понеделник.

Twitter и Amazon.com нарекоха заповедта на Тръмп „късогледа“, казвайки, че имигрантската технологична работна ръка може да помогне на икономическото възстановяване на САЩ от пандемията на коронавирус.

В САЩ Тръмп се изправя пред безработица от 13.3%, след като бизнесът закри или намали персонала в отговор на пандемията. Заповедта на президента няма да засегне имигрантските работници, които вече притежават визите.

„При извънредните обстоятелства на икономическото свиване в резултат на избухването на Covid-19, някои визови програми, разрешаващи такава заетост, представляват необичайна заплаха за наемането на работа на американски работници“, заяви Тръмп.

През фискалната 2019 г. САЩ издаде над 900 хил. визи в категориите, за които Тръмп планира замразяване.