Преизбирането на Тръмп изглежда все по-непосилна задача

Последното проучване на New York Times дава 14% преднина на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън

18:46 | 24 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg

Кандидат-президентът на САЩ Джо Байдън би получил 50% на предстоящите избори в страната, докато 36% от избирателите биха гласували за действащия държавен глава Доналд Тръмп, сочи публикуваното в сряда национално социологическо проучване. Това е поредният предупредителен сигнал за щаба на Тръмп, докато икономическото състояние на страната, разпространението на коронавируса и протестите срещу расизма продължават да отдалечават американския президент от неговото преизбиране за поста, съобщава Bloomberg.

14-процентната разлика между Байдън и Тръмп в проучването на New York Times и Siena College всъщност е най-добрият резултат за кандидата на Демократическата партия от началото на годината.

Въпреки че програмата на кампанията на Байдън бе нарушена заради пандемията, бившият вицепрезидент получава с 22% повече подкрепа сред жените, докато при мъжете води с 3%. Също така според изследването Байдън води в резултата при почти всяка възрастова или етническа група избиратели. А сред независимите гласоподаватели кандидатът на демократите води с 21%.

В проучването Тръмп има преднина само при една категория избиратели, а именно тази, която му донесе победата в индустриализираните щати през 2016 г. – бели избиратели без висше образование. Важно е да се отбележи, че Байдън води във всяко едно проучване през юни за щатите Аризона, Флорида, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. На президентските избори през 2016 г. Тръмп спечели във всички тези щати.

Тръмп получава високо доверие единствено за действията му по икономическите въпроси – 50%. Само 39% одобряват работата му по отношение на правосъдната система, 38% - за ограничаването на коронавируса, 33% - относно расовите въпроси и 29% - относно действията му за протестите в цялата страна след убийството на чернокожия Джордж Флойд по време на ареста му.

По време на протестите Тръмп нареди армията да охранява Белия дом. Опитите му да вдъхне енергия на предизборната си кампания с митинги в Тусла и Оклахома не дадоха добър резултат, като не успя да събере достатъчно симпатизанти в залите. Това се случи, след като американският президент призова да се забави тестването за коронавирус, тъй като по думите му така се отчитат по-голям брой нови случаи на заразени.

В началото на месеца проучване на CNN даде отново преднина от 14% на Байдън срещу Тръмп. Впоследствие американският президент поиска от медията да се откаже от истинността на проучването.