Тръмп: Да намалим капацитета на тестването, така откриваме повече заразени

Американският президент направи изказването си по време на предизборен митинг, според Белия дом това е шега

09:52 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Go Nakamura
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Go Nakamura

Насърчавам властите да забавят тестването за новия коронавирус, защото то води до установяването на повече новозаразени. Тестването е "нож с две остриета", заяви американският президент Доналд Тръмп по време на събитие, част от предизборната му кампания, съобщава BBC.

“Това е лошата страна: когато тестваме до такава степен, ще откриваме повече хора, ще откриваме повече заразени”, коментира Тръмп. “Така че аз казвам да забавим тестването. Те тестват и тестват”, добави той. 

Представител на Белия дом заяви по-късно, че Тръмп “очевидно се е шегувал”. 

По думите на американския президент опонентът му на следващите избори, в лицето на Джо Байдън, е "безпомощна марионетка на радикалната левица".

В изказването си Тръмп отбеляза, че “има много лоши хора навън, които правят много лоши неща”, като не конкретизира за кого точно се отнася това. 

Липсата на "преливаща" тълпа

Тръмп проведе първия си митинг, част от кандидатпрезидентската кампания в САЩ, след избухването на пандемията. Пристътстващите обаче не оправдаха очакванията. 

По-рано тази седмица Тръмп посочи, че близо един милион души са потърсили билети за събитието в Tulsa Bank в Оклахома. С 19 хиляди заети места обаче залата беше далеч от пълна, което провали плановете на президента да се обърне към “преливаща” тълпа. 

Има известни опасения по отношение на провеждането на митинги по време на пандемия. 

Присъстващите на митинга трябваше да подпишат документ, предпазващ кампанията на Тръмп от отговорност за евентуално заразяване. Часове преди началото на събитието служители заявиха, че шестима от тях, участващи в организирането на митинга, са дали положителни тестове за коронавируса.

Не е напълно ясно обаче защо посещаемостта е била по-ниска от първоначално предвидената. Тръмп, който говори почти два часа по различни теми, определи присъстващите на стадиона като "воини".

Събитието, което е част от кампанията на Тръмп, беше едно от най-големите на открито в САЩ, след като Covid-19 започна да се разпространява в страната, като се проведа на фона на нарастващите случаи на новозаразени в Оклахома. 

По данни на университета Джон Хопкинс САЩ имат над 2.2 милиона случаи на заразени с коронавирус и 119 хиляди жертви на заразата.