Facebook премахна реклами от кампанията на Тръмп заради нацистки символ

От Facebook уточняват, че рекламите са били в нарушение на политиката на компанията срещу организираната омраза

09:14 | 19 юни 2020
Обновен: 09:18 | 19 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Facebook премахна серия от реклами и постове от предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп заради нарушаването на политиката на американската компания срещу „организираната омраза“. Премахнатите реклами, които се отнасяха за „опасните банди от крайно леви групи“, включваха изображение на обърнат червен триъгълник, който според експерти е част от символиката на нацизма, съобщава Bloomberg.

“Нацистите са използвали червени триъгълници, за да идентифицират своите политически жертви в концентрационните лагери“, обяснява в своя публикация в Twitter Джонатън Грийнблат, изпълнителен директор на правозащитната организация Антиклеветническа лига. „Важно е да се познава историята, а невежеството не е извинение да се използва нацистка символика“, допълва той.

Говорител на Facebook потвърди, че редица реклами и постове са премахнати от социалната мрежа. „Премахнахме тези реклами и публикации заради политиката ни срещу организираната омраза“, заяви той. „Нашата политика забранява използването на символ, с който са се идентифицирали политически затворници, без той да бъде осъждан като неправилен“, допълва той.

От кампанията на Тръмп твърдят, че са използвали символа, за да направят асоциация с крайно лявото движение Antifa. Впоследствие твърденията на щаба на Тръмп, че Antifa е използвала този символ бяха опровергани от експерти.

Facebook и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг са критикувани, че оставят политически кандидати да разпространяват лъжи в своите реклами в социалната мрежа. Но въпреки това компанията действа срещу реклами, които нарушават други нейни политики. През март Facebook премахна серия от реклами от кампанията на Тръмп, които насърчаваха граждани да се включат в инициатива за преброяване на населението, но всъщност ставаше дума за проучване за преизбирането на американския президент.