Своенравният Тръмп се сблъсква с предизвикателства заради пандемията

Цялостната политика на американския президент около кризата не се нрави на всички негови съпартийци

16:28 | 3 юли 2020
Обновен: 16:28 | 3 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg
Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Най-сетне добра новина за Доналд Тръмп. С телевизионно обръщение президентът отбеляза новите, по-добри данни за пазара на труда в САЩ. "Нашата икономика се възстановява с пълна сила и скорост", заяви Тръмп в Белия дом. Всичко това според него е резултат от "историческото постижение" на неговото правителство, пише Роланд Нелес за Der Spiegel.

В интервю президентът изтъкна: „Коронавирусът със сигурност ще изчезне“. Докато милиони американци все още са без работа и няколко щата отчитат нови рекордни данни за заболеваемостта ежедневно, на президента му харесва да се преструва, че всичко е идеално.

В интерес на истината обаче не е съвсем така, посочва авторът. Спадът на безработицата от рекордните 14,7% през април до 11% през юни е проблясък на надежда. Това обаче не изчерпва непременно цялостната ситуация.

Безработицата преди избухването на пандемията е над 3,5%. Повече от 14 милиона американци, съкратени в разгара на кризата, все още очакват да се върнат на работа. В края на юли изтичат някои от правителствените програми за милиарди, които трябва да помогнат на безработните, а все още от тях не произлизат реални резултати, информира Der Spiegel.

През май и началото на юни бяха създадени много работни места, особено в сектора на ресторантьорството, тъй като ресторантите и баровете в отделни щати възобновиха дейност. С връщането на драстично високия брой коронаинфекции в региони като Калифорния, Тексас и Флорида проблемите в този сектор се завръщат. В някои части на Калифорния и Тексас баровете и ресторантите трябва да се затворят отново. Други щати предстои да ги последват.

Тръмп и най-лоялните му съюзници се борят срещу несигурността и страха, които отново преминаха през страната след краткия период на възстановяване. Президентът поиска отново да симулира нормалност, уточнява Нелес.

В щата Южна Дакота той ще наблюдава заря на известния връх Ръшмор с хиляди свои привърженици в навечерието на Деня на независимостта. Предвидена е и реч. На върха са гравирани образите на четирима президенти, сред които са Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн. Тръмп очевидно се надява, че блясъкът им ще избледнее малко с присъствието му, отбелязва  анализаторът.

Идеята за провеждане на мероприятия от масов характер в планината Ръшмор е противоречива, включително защото има голям риск от горски пожари в района наблизо. Още по-проблематично е, че Тръмп, подобно на неотдавнашния голям митинг, свързан с предизборната кампания в Оклахома, ще събере много хора на едно място без изискване да носят маски.

Междувременно президентът получава все по-сериозни предупредителни знаци, че неговата политика и цялостното му поведение по отношение на кризата няма да се понравят на всички негови партийни сподвижници. Все повече републиканци във Вашингтон възразяват срещу решенията му. Отказът на Тръмп да прилага единна политика за носене на маски в страната се възприема критично. Наскоро той обяви, че би носил маска, ако е в непосредствена близост до други хора, но не е убеден, че маските трябва да бъдат задължителни.