Wall Street ликува: Неочаквано голям ръст на новозаетите в САЩ през юни

Броят на обезщетенията за безработица в страната също се увеличава на фона на възраждащата се пандемия

17:02 | 2 юли 2020
Обновен: 08:20 | 3 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg
Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg

Възстановяването на американския трудов пазар се ускорява през юни след по-широкото отваряне на компаниите, което доведе до ръст на новонаетите служители през миналия месец, съобщава Bloomberg. Заявленията за безработица през миналата седмица обаче също отчитат ръст заради увеличението на броя на случаите на заразени с коронавирус в САЩ. 

Броят на заетите нараства с 4.8 милиона през юни, след като ревизираните данни за предния месец показаха ръст от 2.7 милиона, сочат данни на трудовото министерство на САЩ. Нивото на безработицата се понижава за втори пореден месец до 11.1%, но все още остава над предпандемичните 3.5% - най-ниското от ниво от 50 години насам. 

С отварянето на тътрговската сесия на Wall Street и трите основни показателя нарастват с по над 1%. 

Отделен доклад на министерството на труда показа, че първоначалните заявления за безработица по редовните държавни програми се понижават по-малко от очакваното до 1.43 милиона за седмицата, приключваща на 27 юни. Броят на американците, които вече получават обезщетения за безработица, се увеличава до 19.3 милиона в седмицата до 20 юни. 

Броят на

Средните очаквания на икономистите бяха броят на заетите да се увеличи с 3.23 милиона, а нивото на безработица да бъде 12.5%. 

От трудовото министерство на САЩ посочват, че до голяма степен проблемът през последните месеци, когато много от респондентите бяха погрешно квалифицирани като заети, вече е отстранен. През юни безработицата щеше да е с около 1% по-висока, имайки се предвид грешките, като би достигнала ниво от 12.3% спрямо 16.6% през май.