Икономиката на САЩ чакаше слънце през лятото, а облаците се сгъстяват

Рисковете пред щатската икономика нарастват, а надеждите за рязко възстановяване избледняват

07:45 | 2 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Преди няколко седмици очакванията бяха, че началото на третото тримесечие ще бележи края на едно много тежко и несигурно второ тримесечие за икономиката на САЩ. А най-големите надежди бяха за трайно и рязко възстановяване на икономиката. Вместо това засилените опасения за здравето на хората принудиха редица щати в страната да се откажат от повторното отваряне на бизнесите. А тъй като някои бизнеси и домакинства се отказват от икономически активна дейност, се задават сгъстени облаци през третото тримесечие, които заплашват темпа на възстановяването на щатската икономика, пише Bloomberg в свой анализ.

Първоначално изглеждаше, че отварянето на икономиките е здравословно, докато правителството подпомага силно засегнатия бизнес. Повечето важни индикатори за състоянието на икономиката като потребителското доверие, откриването на нови работни места и продажбите на дребно започнаха да се подобряват през май. А темпът на подавания на заявления за безработица в страната започна да се забавя през същия период. Това подобрение трябваше да компенсира донякъде оформящите се икономически данни за второто тримесечие, като прогнозите са да бъде отчетен рекорден срив на брутния вътрешен продукт.

В началото очакванията бяха, че сривът на БВП на страната през тази година заради пандемията може да бъде овладян до между 5% и 8% с перспективи за пълно възстановяване през 2021 г. Но впоследствие високите очаквания за икономиката се влошиха заради определени показатели. Средният брой на хората, които се заразяват от един болен, се покачи до над един за пореден път в повечето щати. Смъртните случаи и броят на хоспитализираните с коронавирус не нараства със същия рязък темп като при броя на новозаразените, тъй като повечето от тях са сравнително млади хора.

Но същевременно нараства рискът, че тези млади хора, особено асимптомичните, ще се превърнат в големи разпространители на коронавируса. Опасенията са високи, тъй като тази група хора не е показала, че е способна да промени поведението си, за да се ограничи разпространението на вируса. Политическите лидери реагират, като много щати вече отмениха или отложиха отварянето на икономиките си. Но повечето здравни експерти считат, че тази реакция на местните, щатските и федералните длъжностни лица е прекалено колеблива.

На фона на всичко това показателите за икономическата активност на домакинствата като мобилност и резервации в ресторантите започват да отчитат спадове във все повече щати. Също така много бизнеси, включително и Apple, решиха да затворят отново някои от офисите си. А този процес бе ускорен, след като местните власти в редица градове издадоха заповеди за затварянето на баровете и забраняване на храненето на закрито.

През следващите няколко седмици това ще накара водещите икономисти и анализатори да ревизират надолу прогнозите си за третото тримесечие и перспективите за възстановяване на икономиката. А някои от мерките, които по план ще влязат в сила скоро, като Програмата за защита на заплатите и допълнителните обезщетения за безработни, ще изложат американската икономика на по-голям риск от краткосрочните проблеми, които може да станат структурни. Това ще включва по-голям брой фалити и по-голям риск от дългосрочна безработица. Също така има висок риск голям дял от сегашните безработни да останат за постоянно без работа.