TikTok може да преодолее забраната в САЩ благодарение на Microsoft

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 03.08.2020

11:04 | 3 август 2020
Обновен: 12:08 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска

Маневра за придобиването от страна на софтуерния гигант Microsoft вероятно би могла да предотврати забраната за употребата на видео платформата TikTok в САЩ от страна на Доналд Тръмп. Повече по темата разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“Microsoft потвърди в неделя (местно време) за първи път, че възнамерява да закупи американския бизнес на TikTok. Изпълнителният директор Сатя Надела и американският президент Доналд Тръмп са обменили мнения, а сега Microsoft възнамерява да проведе допълнителни разговори с китайския собственик на TikTok ByteDance”, посочи Кирилова. Тя добави, че целта е да се постигне споразумение до 15 септември.

”ByteDance е под силен натиск да продаде американския бизнес на TikTok, тъй като Тръмп обяви забраната на популярното приложение в Съединените щати заради опасения за сигурността”, коментира редакторът. Тя отбеляза, че ако американска компания поеме бизнеса на TikTok в Съединените щати, приложението може да продължи да има бъдеще там. 

“TikTok твърди, че има 100 милиона потребители в Съединените щати, което го прави изключително привлекателна цел за придобиване”. 

“Microsoft може да излезе от политическата борба за приложението като печелившият трети - софтуерната компания все още няма собствен бизнес в социалните медии с изключение на LinkedIn”, добави Кирилова. 

Тя изтъкна, че сумата, която трябва да плати Microsoft за TikTok, все още не е ясна, но се очаква да е над 10 млрд. долара. 

Вижте повече във видео материала. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg