Тръмп налага забрана за използването на TikTok в САЩ

Причините са свързани с подозрения относно сигурността на данните

15:00 | 1 август 2020
Обновен: 16:39 | 1 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg
Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп иска да забрани международната видео платформа TikTok в своята страна, пише Der Spiegel.

"Що се отнася до TikTok, ще ги забраним в САЩ", заяви Тръмп на борда Air Force One непосредствено преди пристигането си във Вашингтон от Флорида. "Имам това правомощие. Мога да го направя с президентски указ или чрез Закона за извънредни международни икономически правомощия. Той планира да предприеме действия срещу видео платформата в събота.

TikTok е международната видео платформа на китайската компания ByteDance, която управлява цензурираната версия Douyin в Китай. Тя отдавна среща политическа съпротива в САЩ на фона на тревоги относно сигурността и съмнения за контрол от страна на китайските власти.

Платформата, която се определя като аполитична, вече е забранена в Индия. Поради подозрения в чужбина компанията от известно време се опитва да отдели международната си платформа от китайската версия.

Тръмп бе убедителен пред журналисти, че не се обявява за сделка, в рамките на която американска компания придобива TikTok. В петък бе обявено, че американският технологичен гигант Microsoft се интересува от TikTok.

По думите на държавния секретар Майк Помпео забраната на TikTok в САЩ не е изненада. Според него чрез нея лична информация може да попадне в ръцете на Китайската комунистическа партия. Самата TikTok подчертава, че съхранява своите потребителски данни на сървъри в САЩ и Сингапур и че китайското правителство няма достъп до тях. Директорът на компанията Кевин Майер написа в публикация в сряда, че TikTok „се е превърнала в поредната мишена“, но „не е врагът“.

В Пекин тестването сигурността на приложението, обявено миналата седмица, вече бе остро критикувано: „САЩ представят презумпция за вина и заплашват китайски компании без причина“, заяви външният министър Уанг Венбин. САЩ трябва да предложат "отворена, честна и недискриминационна среда" за всички участници на пазара, включително китайските компании, смята той.

TikTok е особено популярна сред младите хора и има почти милиард потребители по целия свят. Видео платформата също се разрастна, сливайки се с приложението Sing Together Musical.ly. ByteDance закупи Musical.ly през 2017 г. и го сля с TikTok през 2018 г.