Тръмп налага забрана за използването на TikTok в САЩ

Причините са свързани с подозрения относно сигурността на данните

15:00 | 1 август 2020
Обновен: 16:39 | 1 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg
Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп иска да забрани международната видео платформа TikTok в своята страна, пише Der Spiegel.

"Що се отнася до TikTok, ще ги забраним в САЩ", заяви Тръмп на борда Air Force One непосредствено преди пристигането си във Вашингтон от Флорида. "Имам това правомощие. Мога да го направя с президентски указ или чрез Закона за извънредни международни икономически правомощия. Той планира да предприеме действия срещу видео платформата в събота.

TikTok е международната видео платформа на китайската компания ByteDance, която управлява цензурираната версия Douyin в Китай. Тя отдавна среща политическа съпротива в САЩ на фона на тревоги относно сигурността и съмнения за контрол от страна на китайските власти.

Платформата, която се определя като аполитична, вече е забранена в Индия. Поради подозрения в чужбина компанията от известно време се опитва да отдели международната си платформа от китайската версия.

Тръмп бе убедителен пред журналисти, че не се обявява за сделка, в рамките на която американска компания придобива TikTok. В петък бе обявено, че американският технологичен гигант Microsoft се интересува от TikTok.

Още по темата

Китай може да откаже да приема британски задгранични паспорти

По думите на държавния секретар Майк Помпео забраната на TikTok в САЩ не е изненада. Според него чрез нея лична информация може да попадне в ръцете на Китайската комунистическа партия. Самата TikTok подчертава, че съхранява своите потребителски данни на сървъри в САЩ и Сингапур и че китайското правителство няма достъп до тях. Директорът на компанията Кевин Майер написа в публикация в сряда, че TikTok „се е превърнала в поредната мишена“, но „не е врагът“.

В Пекин тестването сигурността на приложението, обявено миналата седмица, вече бе остро критикувано: „САЩ представят презумпция за вина и заплашват китайски компании без причина“, заяви външният министър Уанг Венбин. САЩ трябва да предложат "отворена, честна и недискриминационна среда" за всички участници на пазара, включително китайските компании, смята той.

TikTok е особено популярна сред младите хора и има почти милиард потребители по целия свят. Видео платформата също се разрастна, сливайки се с приложението Sing Together Musical.ly. ByteDance закупи Musical.ly през 2017 г. и го сля с TikTok през 2018 г.