Китай може да откаже да приема британски задгранични паспорти

Китайската позиция е, че Обединеното кралство е нарушило обещанието, направено през 1997 г.

18:46 | 23 юли 2020
Обновен: 19:09 | 23 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай заяви, че може да не признае британските национални отвъдморски паспорти като валидни документи за пътуване, пише Bloomberg.  

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Венбин повдигна такива съмнения в четвъртък в отговор на въпрос относно плана на Великобритания за предоставяне на гражданство на 3 милиона хонконгчани, отговарящи на условията.  

Китайската позиция е, че Обединеното кралство е нарушило обещанието, направено през 1997 г., преди Хонконг да бъде върнат на Китай - да не предоставя право на пребиваване на китайски граждани от Хонконг, притежаващи такива паспорти. 

„Като се има предвид, че британската страна наруши първа ангажимента си, китайската страна ще обмисли да спре да признава британските отвъдморски паспорти като валидни документи за пътуване и си запазва правото да предприеме допълнителни действия“, каза Уанг в четвъртък. 

Въпреки че има вероятност да нарасне дипломатическото напрежение с Великобритания, всеки ход на Китай за обезсилване на паспортите вероятно ще има малко практическо значение за жителите на Хонконг, които обикновено влизат и излизат от града, използвайки своите местни лични карти. 

В момента има 350 хил. притежатели на британските отвъдморски паспорти. Решението да се признае този документ е на страната, която приема посетителя. 

Великобритания настоява Китай да признае паспортите като валидни.  

„Те са законни международни документи за пътуване и точно като такива би трябвало да бъдат третирани“, заяви говорителят на премиера Борис Джонсън Джеймс Слак пред журналисти.