Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Официална забрана на TikTok в САЩ може да доведе до провал на търговската сделка

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, Светът е бизнес, 03.08.2020

21:00 | 3 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп направи възможно закупуването на ТikTok, ще реши проблеми със сигурността и ще отвори работни места. Ако надделеят емоционални фактори и има окончателна забрана, ще настъпят нови ответни реакции и може да се стигне до провал на търговската сделка с Китай, коментира проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Все още се водят водят преговори с Microsoft за закупуването на TikTok. Неофициалната забрана е "последната капка в чашата" относно отношенията между САЩ и Китай засега", допълни гостът.

Проф. Хаджиниколов открои четири взаимосвързани фактора в контекста на кризата – медицински, икономически, вътрешнополитически, геополитически.

Медицинските фактори, според него, са свързани с това дали ще има втора вълна на коронавируса, преди да се намери ваксина. Икономическата група от фактори, по думите му, произтичат от решенията на хората дали да посетят концерти и ресторанти, дали има забавяния във веригите на доставка, дали хората избягват самолетни полети. "Освен това безработицата ще продължи да е висока", изтъкна преподавателят.

"Вътрешнополитическите рискове са свързани с изборите в САЩ", твърди Хаджиниколов.

"Ако в някои страни няма ваксина, това ще даде предимства на други държави. Ако китайската икономика расте, а другите не, това ще доведе до различни геополитически размествания и може да подсили търговската война. Никой няма интерес от липса на търговска сделка".

"За 2020 г. негативното салдо на САЩ с Китай ще е със 100 млрд. по-малко. Това Тръмп може да го изтъкне като актив за себе си, но ако търговската война продължи, вече няма да има какви преимущества да посочва", разкри Хаджиниколов.

 Освен това той смята, че технологичният сблъсък между САЩ и Китай е арената на "театъра на военните действия" между тях.

"Около 40% от износа на американски чипове и полупроводници отива в Китай. Те са свързани, затова не трябва да се допуска неразрешен износ на технологии и информация от такъв тип".

Гостът обособи три критерия, касаещи инвеститорите. При краткосрочните трендът се определя от паричното предлагане и лихвените проценти, при средносрочните – от изборите в САЩ. По думите на Хаджиниколов е възможно структурни изменения да останат и след кризата, а медицината и дистанционните дейности да продължват да се развиват с изпреварващи темпове.

Целия разовор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.