Тръмп забрани на американците да имат бизнес отношения с TikTok и WeChat

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 07.08.2020

10:27 | 7 август 2020
Обновен: 11:25 | 7 август 2020
Автор: Николета Рилска

Американският президент Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани да имат бизнес отношения с китайските приложения TikTok и WeChat. Мярката, подписана в четвъртък, ще влезе в сила след 45 дни. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Кирилова посочи, че причината за решението на Тръмп е рискът за сигурността на страната, като се предоставя лична информация за американските граждани.

“Мярката не е забрана на приложенията като такива, но посредством блокиране на американски компании от извършване на бизнес дейност с тях това на практика ще спре достъпа на потребителите до приложенията и ще блокира достъпа до необходими за оперирането им в САЩ технологии и услуги”, обясни Кирилова.

“Действията на Тръмп са значително ескалиране на конфронтацията му с Пекин в опита на Вашингтон да ограничи китайското влияние на глобалната технологична сцена”. 

Редакторът отбеляза, че мярката съвпада и с опитите на Тръмп да започне процес по продажбата на американския бизнес на TikTok на местна компания. 

“По-рано през седмицата президентът заплаши на закрие TikTok, ако неговият собственик ByteDance Ltd. не продаде бизнеса си на американска компания до 15 септември. Microsoft Corp. води преговори за възможна покупка на приложението, което е било изтеглено 165 млн. пъти само в САЩ и над 2 млрд. пъти по света”, припомни Кирилова.

Вижте целия коментар във видео материала. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.