ByteDance води преговори със САЩ в опит да избегне продажбата на TikTok

Компанията има краен срок до 12 ноември за постигането на споразумение

12:18 | 10 септември 2020
Обновен: 12:18 | 10 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

ByteDance - компанията майка на TikTok, обсъжда с американското правителство възможно споразумение, което да позволи на популярното приложение за споделяне на видеа да избегне пълната продажба на американските си операции, заявиха запознати източници, цитирани от The Wall Street Journal. 

Разговорите по подобни възможности започнаха да се водят, след като китайското правителство предприе стъпки, които затрудниха продажбата на TikTok на американски технологични гиганти като Microsoft, посочват запознатите източници. Дискусиите се водят на фона на наближаващия краен срок, който президентът Доналд Тръмп наложи за постигането на сделка. Според изискването на президента TikTok трябва да се съгласи с продажбата на американските си операции, а в противен случай приложението ще бъде забранено в САЩ. 

Редица опции остават на масата, ситуацията е нестабилна и продажбата все още е възможна, допълват запознатите лица. Според един от тях, дори да няма пълна продажба на бизнеса на TikTok в САЩ, резултатът вероятно ще включва някакво преструктуриране. 

Основната тревога на властите в САЩ, анагажирани с разговорите, е по отношение на сигурността на данните на TikTok и начините, по които да се гарантира, че те не се предоставят на китайското правителство, твърдят запознатите източници. 

Тръмп неколкократно заяви, че иска американска компания да купи операциите на TikTok е страната, като не е ясно дали алтернативно споразумение ще е удовлетворяващо за президента. Дали Китай ще се съгласи също не е сигурно.  

Говорителят на Министерството на финансите Моника Кроули заяви в изявление, че отделът „е фокусиран единствено върху дискусии, свързани с продажбата на TikTok, в съответствие с заповедта от 14 август, подписана от президента“.

ByteDance вече започна да проучва различни възможности, включително продажбата на операциите на TikTok на Microsoft или Oracle.

Преговорите бяха затруднени, след като миналия месец Китай въведе нови ограничения срещу износа на технологии за изкуствен интелект, което принуди ByteDance да преустанови разговорите за известно време, за да прецени как новите изисквания биха повлияли на продажбата. Сред големите въпроси е дали рестрикциите ще забранят изнасянето на някои от най-важните алгоритми на TikTok, посочват запознати източници, като добавят, че в противен случай платформата ще бъде далеч по-малко привлекателна. 

Дори преди новите изисквания продажбата не беше сигурна. TikTok заведе дело в края на август, оспорвайки заповедта на Тръмп, която ще забрани дейността на компанията в САЩ, ако тя не бъде продадена на американски собственик. 

На шести август Белия дом даде на ByteDance 45-дневен срок, преди да забрани приложението в страната, тъй като администрацията на Тръмп заяви, че то представлява заплаха по отношение на икономиката и националната сигурност, ако не бъде продадено на американски купувач. Това даде възможност на страните да постигнат сделка до 20 септември - изключителко кратък срок за споразумение за придобиване, което допълнително беше затруднено от геополитическите трусове. 

Последваща президентска заповед от 14 август постави 90-дневен краен срок - до 12 ноември, за да бъде постигната сделка. Крайният срок може да бъде удължен допълнително с 30 дни. И в двата случая той ще бъде след президентските избори в САЩ през ноември.