Турската централна банка намалява основната си лихва със 100 базисни пункта

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент, Bloomberg Истанбул, 24.09.2021

14:16 | 24 септември 2021
Автор: Александра Попова

Инвеститорите не се впечатлиха и оспорват доверието в Турската централна банка, след като тя изненадващо намали основната си лихва със 100 базисни пункта, въпреки че инфлацията се ускорява от няколко месеца. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Това е сигнал за политически натиск от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган, който е надделял над икономическата логика. Централната банка каза, че последното увеличение на инфлацията е временно".

Турската лира се понижи до рекордно ниско ниво след съобщението и се насочи към най-слабото си седмично представяне от три месеца. Доходността по 10-годишните държавни облигации се повишава и в момента е над 18%, каза Симин Демокан.

"Borsa Istanbul се насочва към трета седмична загуба, която е най-дългата серия от февруари миналата година".

От думите на пазарния анализатор стана ясно, че турският президент Ердоган заминава за Русия за среща с руския президент Владимир Путин. Ескалацията на ситуацията в сирийската провинция Идлиб тревожи Анкара заради потенциална нова вълна от бежанци.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.