Европейските акции се насочват към най-дългата си положителна серия от 2013 г.

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 31.08.2021

16:30 | 31 август 2021
Обновен: 16:33 | 31 август 2021
Автор: Александра Попова

Във вторник европейските пазари отчитат лек ръст и се насочват към най-дългата си положителна серия от 2013 г., след като инвеститорите възприеха подобрената перспектива за рисковите активи. Stoxx 600 се повишава само с 0.1% в 11 ч. Ръстовете са водени от технологичните и индустриални акции. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Рисковите активи като тези, които попаднаха в обсега на регулаторния натиск на Китай и предсрочното оттегляне на стимулите, наскоро уплашиха пазарите. Петъчната реч на председателя на Фед Джеръм Пауъл обаче успокои инвеститорите, че централната банка няма да бърза да повишава лихвите".

На фона на усилията на Европа за повишение на ваксинациите, основният индекс на континента се насочва към ръст от 2,5% за август, което е най-доброто постижение от март, каза още Джо Ийстън.

"Все пак туристическите и развлекателни акции се понижават, водени от авиокомпаниите, след като ЕС гласува да върне ограниченията за пътуване от САЩ. При отделните акции хигиенните продукти на Bunzl поевтиняват, след като търсенето, водено от Covid-19, започва да отшумява".

От думите на пазарния анализатор стана ясно, че Prosus е сред най-големите печеливши след като прие да купи индийската компания за онлайн разплащания BillDesk за около $4.7 млрд. Това ще бъде най-голямото й придобиване досега.

"На останалите пазари доларът отстъпи и американските държавни облигации останаха стабилни. Доходността по 10-годишните се търгува на около 1.28%. Петролът се понижава, след като трейдърите започнаха да повишават перспективите за повишение на производството на ОПЕК+".

Сред по-забележителните движения преди отваряне трябва да посочим Zoom, който се понижи с 11% след като компанията за видеоконферентни връзки даде знак, че търсенето може да намалее със завръщането на хората в офиса, каза Джо Ийстън.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.