Европейските акции се насочват към най-резкия си ценови спад от декември

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 11.05.2021

14:41 | 11 май 2021
Обновен: 14:43 | 11 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Европейските акции поевтиняват и се насочват към най-резкия си ценови спад от декември, тъй като опасенията за инфлацията подхранват остъплението на инвеститорите от технологичния сектор. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Индексът Stoxx Europe 600 се понижава с 2% към 11 ч. лондонско време. Подиндексът, проследващ технологичния сектор, записва спад от 2,5%, след като през изминалия ден американският Nasdaq 100  отчете най-слабата си сесия от близо осем седмици".

Ийстън коментира, че разпродажбата на европейските акции идва само ден, след като акциите на Стария континент достигнаха поредния си ценови рекорд вследствие на отварянето на икономиките след пандемията от Covid-19.

"Скокът в цените на всичко - от медта през дървесината и транспорта, предизвика тревоги, че скоро лихвите може да бъдат увеличени. Ръстът на заводските цени в Китай, отчетен във вчерашните данни, подкрепи тази тема преди важните данни за потребителските цени в САЩ, които се очаква да бъдат публикувани утре".

От коментара стана ясно, че при отделните акции в Европа тези на Alstom поевтиняват, след като френският производител на влакови композиции запази още 632 млн. евро за обезпечения за подразделението за влакове, което придоби от Bombardier.

"Междувременно книжата THG поскъпват с 13%, след като британската компания за модни продукти на дребно набра 1 млрд. долара за бъдещи сливания и придобивания, добавяйки японската SoftBank като основен инвеститор".

"Доходността по американските държавни ценни книжа остава стабилна, а доларът изтри печалбата си от по-рано днес", добави пазарният анализатор.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото