Европейските акции заличават спада от миналата седмица

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 24.08.2020

14:19 | 24 август 2020
Обновен: 14:19 | 24 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

Европейските акции поскъпват най-много от две седмици, заличавайки спада от миналата седмица и следвайки зелената вълна в Азия. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Той обясни, че акциите са подкрепени от признаци за облекчаване на напрежението между САЩ и Китай и от това, че президентът Доналд Тръмп иска да ускори одобрението на ваксина срещу Covid-19.  

Индексът Stoxx Europe 600 разширява преднината си до 1.7% в началото на сесията, като възходящият тренде се води от цикличните акции, включително на компаниите от енергийния сектор, химическия, основните ресуси и технологиите. 

Петролните акции пък са подкрепени от търговията с Брент, която се случва на нива от около 45 долара за барел. В същото време секторът на пътуването и свободното време е единственият на червена територия в Европа заради увеличаването на случаите на коронавирус. 

"Тръмп каза , че лечението за коронавирус, включващо кръвна плазма, дарена от хора, които са се възстановили от Covid-19, ще бъде достъпно за повече болни американци", посочи Ийстън. 

Анализаторът каза, че Европа все още се бори с пандемията, като Франция отчита най-големия еднодневен скок на новите случаи в неделя от предишния пик в средата на април.  

"Макроикономическите данни, които сеоказага по-ниски от очакваното в петък, поставят под съмнение възстановяването, докато американският пазар отчита рекордно високо ниво", каза още Ийстън.  

Гледайте целия коментар във видеото.