Nvidia разчиства пътя на акциите с AI да продължат да растат нагоре

Поредният доклад за приходите и прогнозата на производителя на чипове, които надхвърлят оценките, доведоха до ръст на акциите му със 7% в предварителната търговия, като потушиха опасенията, че масовото харчене за оборудване за центрове за данни през изминалата година може да се забави

08:14 | 24 май 2024
Автор: Джеран Витенщайн, Райън Властелица, Кармен Райнике
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nvidia Corp. току-що даде зелена светлина на трейдърите, които залагат, че ралито при акциите на компаниите, работещи с изкуствен интелект - без да споменаваме нейната собствена - има още място за развитие.

Поредният доклад за приходите и прогнозата на производителя на чипове, които надхвърлят оценките, доведоха до ръст на акциите му със 7% в предварителната търговия, като потушиха опасенията, че масовото харчене за оборудване за центрове за данни през изминалата година може да се забави.

В САЩ резултатите на Nvidia доведоха до ръст на широк кръг от акции на хардуерни компании в предборсовата търговия. Сред най-печелившите бяха производителите на сървъри Super Micro Computer Inc. и Dell Technologies Inc., които нараснаха с повече от 4 %. Производителите на чипове Broadcom Inc., Marvell Technology Inc. и Advanced Micro Devices Inc. също поскъпнаха.


Акциите на Dell скочиха след резултатите на Nvidia

„Намираме се в технологична революция и все още сме в началото й“, каза Тим Гриски, старши портфолио-стратег в Ingalls & Snyder, след резултатите на Nvidia. „Наистина е трудно да не бъдем положително настроени в момента, особено по отношение на Nvidia.“

Акциите на компаниите за полупроводници, които са доставчици на Nvidia, получиха тласък по време на азиатската търговия. Тайванската компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., производител на чиповете на Nvidia, се повиши до рекорден връх, а южнокорейската SK Hynix Inc., която доставя високоскоростна памет на американския производител на чипове, също поскъпна. Японската Advantest Corp. скочи с 5,4%. Индексът на Bloomberg Asia Pacific Semiconductors достигна най-високото си ниво от повече от три години.

Поскъпването на Nvidia след края на пазарната сесия доведе до надхвърляне на 1000 долара за първи път. Ако повишението се задържи и в четвъртък, производителят на чипове ще добави над 100 млрд. долара пазарна стойност и ще увеличи ръста на акциите си за 2024 г. с над 100%.

За ралито на Nvidia допринесе обявяването на разделяне на акциите 10 за 1, което според компанията има за цел да направи акциите по-достъпни за служителите и инвеститорите. Разделянето ще бъде второто за последните три години, като акциите на Nvidia се покачиха с повече от 500% от последното обявяване през май 2021 г.

Разбира се, разделянето на акции няма фундаментален ефект върху стойността на акциите. Те са еквивалентът на размяна на банкнота от 10 долара за 10 банкноти от 1 долар. Въпреки това те обикновено помагат за стимулиране на покупките от страна на инвеститори от типа „мама и татко“, според Алек Йънг, главен инвестиционен стратег в Mapsignals. 

„Разделянето е огромна новина“, каза Йънг в интервю. „Не бива да подценявате привлекателността на акциите, които са любими на търговците на дребно.“

От своя страна главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг заяви, че търсенето на генеративни изчисления с изкуствен интелект се разширява отвъд доставчиците на облачни изчисления към други индустрии като автомобилната и здравната.

Резултатите предоставиха допълнителни доказателства на Майкъл Сансотера, главен инвестиционен директор в Silvant Capital Management, че ралито на ИИ ще продължи. 

„Това говори, че не само разходите за центрове за данни са големи за ИИ, но и че хората, работещи в периферията, вероятно също ще продължат да се справят добре“, каза той. „Това е добро предзнаменование за състоянието на пазара на изкуствен интелект, който все още е в начален стадий.“