Nvidia отговори на космическите очаквания и отприщи рали за $140 млрд. в сектора

Компанията обяви разделяне на акциите 10 към 1 и увеличи тримесечния си дивидент със 150% до 10 цента на акция.

11:10 | 23 май 2024
Обновен: 11:58 | 23 май 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Nvidia Corp., производителят на чипове, който е в центъра на бума на изкуствения интелект, поскъпнаха в края на търговската сесия в сряда, след като оптимистична прогноза за продажбите показа, че разходите за компютри с изкуствен интелект остават високи.

Приходите за второто тримесечие ще бъдат около 28 млрд. долара, съобщи компанията в сряда, надхвърляйки прогнозираните от анализаторите 26,8 млрд. долара. Резултатите за първото фискално тримесечие, което приключи на 28 април, също надминаха прогнозите - благодарение на ръста в подразделението на Nvidia за центрове за данни.

Големият въпрос, който се поставяше по време на отчета за приходите, беше дали последните данни на Nvidia могат да оправдаят главоломното покачване в цената на акциите ѝ. Те са поскъпнали с 92% през тази година до края на търговията в сряда, подхранвани от надеждите на инвеститорите, че компанията ще продължи да разбива очакванията.

Отчетът не разочарова, а главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг подхрани вълнението, като говори за началото на нова ера. "Това е началото на нова индустриална революция", каза той в интервю, повтаряйки една от любимите си теми. "Това е наистина вълнуващо."

Приходите на Nvidia са се увеличили | Тримесечните продажби надминаха последните годишни стойности

Оптимистичната перспектива затвърждава статута на Nvidia като най-големия бенефициент на разходите за изкуствен интелект. Така наречените AI акселератори на компанията - чипове, които помагат на центровете за данни да разработват чатботове и други авангардни инструменти - се превърнаха в изключително търсена стока последните две години, което доведе до рязък ръст на продажбите. Пазарната оценка на Nvidia също се повиши, като достигна 2,3 трилиона долара..

През първото фискално тримесечие приходите на Nvidia се увеличиха повече от три пъти до 26 млрд. долара. Изключвайки някои елементи, печалбата възлиза на 6,12 долара на акция.

Анализаторите прогнозираха продажби за около 24,7 млрд. долара и печалба от 5,65 долара на акция. Акциите на компанията поскъпнаха с цели 7,8% в следпазарната сесия в сряда, като за първи път надхвърлиха 1000 долара. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания обяви и разделяне на акциите 10 към 1 и увеличи тримесечния си дивидент със 150% до 10 цента на акция.

Ралито помогна за поскъпването на акциите на други компании, свързани с изкуствения интелект. Книжата на Super Micro Computer Inc., Advanced Micro Devices Inc. и Dell Technologies Inc. поскъпнаха вследствие на резултатите.

Хуанг, с характерното си черно кожено яке, се превърна в знаменитост в ерата на ИИ. Компанията му, чийто съосновател е през 1993 г., започва като доставчик на графични карти за компютърни играчи. Но той осъзна, че чиповете на Nvidia са подходящи за разработване на софтуер за изкуствен интелект и това му помогна да открие нов пазар - и му даде преднина пред конкурентите.

След това пускането на чатбота ChatGPT на OpenAI през 2022 г. предизвика надпревара между големите технологични компании за изграждане на собствена инфраструктура за ИИ. Тази борба превърна ускорителите H100 на Nvidia в задължителен продукт. Всеки от тях струва десетки хиляди долари и често са в оскъдно количество.

Засега голяма част от тези нови приходи идват от малка група клиенти. Група от четири компании - Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. - са най-големите купувачи на Nvidia и на тях се падат около 40% от продажбите. 61-годишният Хуанг се опитва да разпредели залозите си, като произвежда цялостни компютри, софтуер и услуги - с цел да помогне на повече корпорации и правителствени агенции да внедрят свои собствени системи за изкуствен интелект.

Подразделението на Nvidia за центрове за данни - понастоящем най-големият източник на продажби - генерира приходи от 22,6 млрд. долара през последното тримесечие. Чиповете за игри осигуриха 2,6 млрд. долара. Анализаторите бяха поставили цели от 21 млрд. долара за звеното за центрове за данни и 2,6 млрд. долара за игрите.

Ако ръстът на акциите след края на работния ден се задържи и в редовната търговия в четвъртък, Nvidia ще увеличи оценката си с около 140 млрд. долара. Това е повече от цялата пазарна капитализация на Intel Corp., производител на чипове, който някога превъзхождаше Nvidia по всички показатели.

Прогнозираните тримесечни продажби на Nvidia в размер на 28 млрд. долара ще бъдат повече от два пъти по-големи от тези, които се очаква да отчете Intel.
Nvidia подчерта в сряда, че иска да продава технологията си на по-широк пазар - разширявайки дейността си отвъд гигантските доставчици на изчислителни облаци. Хуанг заяви, че ИИ се насочва към потребителски интернет компании, производители на автомобили, биотехнологии и клиенти в сферата на здравеопазването.

Държавите също разработват свои собствени системи - тенденция, наречена "суверенен ИИ". Тези възможности създават многобройни пазари за милиарди долари отвъд доставчиците на облачни услуги, каза той.

Мащабното внедряване на чипове Nvidia от Tesla Inc. на Илон Мъск е един от признаците на тази експанзия. Автомобилният производител използва оборудване на Nvidia за разработване на софтуер, който ще управлява самоуправляващите се автомобили.

Независимо от тази експанзия, основният двигател на растежа на Nvidia през последното тримесечие остават огромните доставчици на облачни услуги. Те генерират приблизително 45% от приходите на компанията от центрове за данни. Това предполага, че Nvidia е в начален етап на диверсификация на бизнеса.

Новата платформа за чипове на компанията, наречена Blackwell, вече е в пълно производство, каза Хуанг. Тя поставя основите на генеративен изкуствен интелект, който може да обработва трилиони параметри. "Ние сме готови за следващата вълна на растеж", каза той.

Прогнозата на Nvidia изпрати акциите на нови висоти | Акциите преминаха границата от 1000 долара след тримесечния отчет

Компанията ще генерира "голяма част" от приходите си през 2024 г. от новите чипове Blackwell, каза Хуанг. Но клиентите не намаляват поръчките за съществуващите ѝ продукти - притеснение сред някои анализатори. Тези купувачи се нуждаят от сегашното поколение, за да им помогне да изградят инфраструктурата си възможно най-бързо, каза той.

Търсенето на продуктите на Nvidia изпреварва предлагането и Хуанг очаква това да се запази и през следващата година. Компанията се сблъсква и с други предизвикателства: Нарастващата сложност на нейните технологии, които вече включват цялостни компютърни системи, означава, че веригата за доставки е станала много по-сложна, каза той. Това затруднява увеличаването на производството.

"Никой досега не е произвеждал суперкомпютри в големи количества", казва той в интервюто. "Правим най-доброто, на което сме способни."