Цената на Аrm се е утроила след IPO-то през септември

Ралито през последните дни на търговия почти удвои стойността на дизайнера на чипове

08:24 | 13 февруари 2024
Автор: Джеран Витенщайн
Цената на Аrm се е утроила след IPO-то през септември

Arm Holdings Plc поскъпна отново в понеделник, удължавайки тридневното рали, което повиши стойността ѝ с почти 100%, след невероятен отчет за печалбите миналата седмица, който показа, че разходите за изкуствен интелект засилват продажбите.

Акциите на дизайнера на чипове се повишиха с 29% в понеделник, за да затворят на рекорден обем, който беше повече от 10 пъти средния за последните три месеца. Напредъкът тласна печалбите на акциите до повече от 90% през трите търговски сесии, откакто бяха публикувани резултатите на Arm след затварянето на пазарите на 7 февруари.

„Това, което виждате тук, е лудост за всичко, свързано с AI“, каза Денис Дик, търговец в Triple D Trading. „Алгоритмите се включват, търговците на дребно се включват, хората купуват опции. Всичко това е просто лавина.”

Arm се възползва от тласъка отвъд технологията на смартфоните, подпомагайки растежа и рентабилността. Миналата седмица компанията прогнозира приходи от 850 до 900 милиона долара за мартенското тримесечие, далеч надхвърляйки средната прогноза на анализатора от 778 милиона долара. Главният изпълнителен директор Рене Хаас каза, че възможностите, предоставени от AI, са все още в ранните етапи.

Ентусиазмът за акциите доведе до забележителна търговска активност, като голяма част от печалбите пристигнаха само за няколко часа търговия. Акциите достигнаха близо $127 в рамките на първите 36 минути от търговията на 8 февруари, а последната сесия видя по-голямата част от ралито, концентрирано в рамките на първите 108 минути от деня.

Има известни очаквания, че този напредък може да продължи, като търговците ще продължат да плащат за опции, особено краткосрочни колове, предпазващи от по-нататъшни ръстове. Най-активно търгуваната опция беше колът от $185, изтичащ в петък, като повече от 54 000 договора смениха собствениците си. Последно се търгуваше около $6 всеки. Въз основа на затварянето на акциите на $148,97, акциите ще трябва да спечелят още 28% до края на седмицата, за да може договорът да струва нещо при изтичане.

Досега Nvidia Corp. е най-големият бенефициент от търсенето на изчислителна мощност, управлявано от AI. Акциите на производителя на чипове се увеличиха повече от три пъти миналата година на фона на скок в приходите и печалбите, свързани с продажбите на неговите така наречени AI ускорители на чипове. Ралито на Nvidia продължи тази година, изпращайки акциите нагоре с още 46% и за кратко надхвърляйки пазарната им стойност над тази на Amazon.com Inc.

Arm и Nvidia някога бяха предназначени да се слеят като част от сделка за 40 милиарда долара, обявена през септември 2020 г., но в крайна сметка се отказаха от плановете. Сливането се сблъска с опозиция от самото начало, като собствените клиенти на Arm бяха против идеята, а регулаторите обещаха да я разгледат внимателно.

Arm почти се утрои от дебюта на акциите си през септември и сега има пазарна стойност от над 150 милиарда долара, което я прави по-ценна от Boeing Co. и AT&T Inc. Базираната в Кеймбридж, Англия компания все още е 90% собственост на SoftBank Group Corp., която придоби бизнеса през 2016 г. за 32 милиарда долара.

„Стигаме до момент, в който се движи параболично и това означава, че се въвежда сериозна пазарна капитализация, защото това си беше доста голяма компания“, каза Дик.