Китайското пазарно рали на чиповете е изложено на риск - напрежението в САЩ се засилва

Секторът е под прицела на нарастващото китайско-американско напрежение

15:30 | 22 април 2023
Автор: Джон Ченг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпепеляващото рали на китайските акции на производителите на чипове е изправено пред изпитание, тъй като инвеститорите се притесняват, че засилващото се напрежение със САЩ може да задуши растежа на сектора въпреки усилията на Пекин да постигне самостоятелност. 

Индексът на FactSet, проследяващ свързаните с чипове фирми в страната, се срина с повече от 5% в петък, намалявайки годишния напредък до 15%. Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. и най-голямата леярна за чипове в страната Semiconductor Manufacturing International Corp. все пак нараснаха с повече от 50% в сравнение с ръста от 4,2 % на бенчмарка CSI 300 на борсата.  

Секторът е под прицела на нарастващото китайско-американско напрежение, тъй като полупроводниците захранват всичко - от смартфони до изкуствен интелект и военна техника. Тъй като президентът на САЩ Джо Байдън се стреми скоро да подпише указ за ограничаване на инвестициите в ключови високотехнологични сектори, инвеститорите се питат дали политическият натиск на Пекин може да надделее над тези насрещни ветрове и да позволи на ралито да продължи.

Санкциите "ще наложат на китайските производители на чипове да разработят своя собствена екосистема, което ще бъде доста трудно, но нещо, което те ще трябва да направят", каза Рокси Уон, старши портфолио мениджър за азиатски и глобални EM акции в BNP Paribas Asset Management. "Това ще подтикне китайските производители на чипове към допълнителни инвестиции, за да се опитат да развият и може би да изпреварят технологията." 

China Chips’
Акциите на китайските полупроводници се оттеглят след неотдавнашното рали

САЩ все повече ограничават износа на съвременни чипове за китайски клиенти, като се опитват да привлекат и ключови производители на оборудване като холандския ASML Holding NV, които да се присъединят към блокадата. Според запознати администрацията на Байдън се стреми да получи международна подкрепа по време на срещата на върха на Групата на седемте следващия месец и да подпише мерките.  

Развитието на събитията досега окуражава Пекин в стремежа му към самостоятелност, като властите насърчават участниците в индустрията да увеличат капацитета си за производство на чипове и да ускорят прехода към местни доставчици на оборудване. Страната също така предоставя на някои фирми по-лесен достъп до субсидии и по-голям контрол върху подкрепяните от държавата научни изследвания. 

"Китайското правителство ще избере да въведе по-специфични за сектора стимули за растеж, тъй като счита полупроводниците за един от стратегически важните сектори за националната сигурност и икономическото развитие", написаха стратези на BNP Paribas SA, включително Джейсън Луи, в бележка от тази седмица.   

Нашумелият интерес към ChatGPT и други генеративни системи за изкуствен интелект също подхрани печалбите. Акциите на Cambricon Technologies Corp., местен производител на процесори с ядро за изкуствен интелект, нараснаха с повече от 350% тази година.  

Ралито в сектора се откроява, тъй като по-широкият пазар се движи встрани, след като търговията с отварянето на пазара се разсея. Липсата на нов импулс накара инвеститорите да се насочат към различни течения, за да подкрепят печалбите - още една причина за големите движения на акциите на чиповете. 

Но акциите на полупроводниковите компании ще бъдат подложени на проверка на реалността, тъй като инвеститорите внимателно проучват приходите. Макар че акциите на SMIC, листвани в Хонконг, са поскъпнали с почти 40% досега през 2023 г., консенсусните оценки показват, че приходите ѝ може да спаднат с 22% през първото тримесечие спрямо година по-рано. Всичко това поражда безпокойство относно оценките, тъй като акциите се търгуват на цена 30 пъти по-висока от прогнозната печалба - най-високата от август 2021 г. насам. 

Анализаторите на Jefferies Financial Group Inc. написаха по-рано този месец, че макар надеждите за стимулиране на отделните сектори да са развълнували пазарите, не е имало нови политически действия. 

Сега изглежда, че настроенията се променят в сравнение с по-рано този месец, когато акциите получиха незабавен тласък, тъй като напрежението ескалира. Макар че съобщението на Пекин за разследване на Micron Technology Inc. подкрепи акциите, инвеститорите осъзнават, че местните фирми нямат възможност да произвеждат съвременни чипове и много от тях са на загуба.  

"На китайските производители на чипове ще им бъде много трудно да преодолеят технологичната пропаст, особено при ограничения достъп до световните доставчици на оборудване за производство на полупроводници", каза Вей-Серн Линг, управляващ директор в Union Bancaire Privee. "Хвърлянето на пари в брой за решаване на проблема ще има много ограничено въздействие."   

Все пак постепенното възстановяване на китайската икономика след излизането ѝ от "Covid нула" стимулира търсенето на запаси, а очакваното обръщане на световния цикъл на производство на чипове предвещава добри резултати за сектора.    

"Все още има място за подобрение в степента на локализация на полупроводниковото оборудване", казва Лепин Хуанг, анализатор в Huatai Securities Co. Комбинацията от външни и вътрешни фактори би трябвало "допълнително да катализира ускоряването на вътрешното заместване", каза той.