Advisors Capital Management не очаква субсидиите да се отразят на акциите на чиповете

Джо-Ан Фийни, партньор, Advisors Capital Management

13:30 | 11 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Освен вълнението за изкуствения интелект, имаше известна надежда от доклада на IDC. Те казаха, че част от този отлив означава, че вероятно TSMC и останалите започват да мислят къде произвеждат, защото светът става двуполюсен. Китай срещу САЩ. Освен това нещата може да се вдигнат отново през 2024г., нали?

Да, можем да кажем. Това може да е потенциален позитивен фактор на тези пазари, наред с евентуалното стабилизиране и накрая спиране на повишението на лихвите. Така тези акции на ръста ще се възстановят, както правят от миналата година.

Следва възстановяване в прогнозите за печалба през второто полугодие и 2024г, така си мислим. Видяхме отчета на Micron. Той беше ужасен. Но те казаха, че очакват края на този период на големите запаси и тогава смятат, че нещата ще се оправят.

Накрая инвеститорите в технологии признават, че цикличните спадове са временни. Вероятно най-лошото е вече минало. Вероятно компаниите вече са дали най-лошите си отчети през първото тримесечие и са направили предпазливи прогнози, но гледат отвъд. Казват си: да, това е цикличен спад и все още имаме налице структурните фактори.

Всички на това се надяват, защото тези компании все още имат още много ръст напред, щом мине цикличният спад.

Вие споменахте мястото, където е производството. Едно нещо, за което не сме говорили скоро е Законът за чиповете. Intel се опитва да се промени с леярните, но и TSMC гледа към Аризона. Като инвеститор има ли възможност да вложите парите си при тези имена, които се очаква да получат държавна помощ? Това предвижда Законът за чиповете. Подкрепа за производството и снабдителните вериги.

Това ще бъде сравнително маловажен фактор за акцията. Определено дава на Intel жизненоважна линия, за да може да преодолее това технологично препятствие. Дава им време потенциално да навлязат в леярния бизнес. Не се вълнуваме особено от тази компания.

Но другите и това, което могат да очакват от субсидиите ще бъде определено спад в обезценката, която ще трябва да поемат заради новите заводи. Това би трябвало да им помогне в маржините. Добре е, но няма да ръководи инвестициите ни.

Все още очакваме да видим дали ще имат предимство в чиповете, които правят или проектират. И дали обслужват правилните пазари, тези, които наистина растат.

Така че го смятаме реално за водещ фактор при инвестициите засега. Но би трябвало да помогне да се задържат някои маржини.

Една компания, която се представя добре сега е Micron, защото Samsung ще намали доставките си. Помня, че когато говорих с шефа на Micron преди година и той каза, че циклите на възход и падение са приключили. Че имат дългосрочна перспектива. Че ще има за IoT, автомобилите и постоянната нужда от чипове. Май не се получи?

Това е голяма надежда, която сме чували от много компании - от Texas Instruments, Micron и други. Мисля, че трябва да признаем две неща.

Първо, че е така, но търсенето и използването на чипове сега е много по-разнообразно, отколкото през 90-те години на 20в. и първото десетилетие на 21в.

Кое впечатли всички? Използването на чипове е по-диверсифицирано. Следователно ще бъде по-малко циклично. В миналото бе водено главно от персоналните компютри и после дойдоха новите чипове.

Но започна пандемията. Тя поведе покупките на нови персонални компютри и смартфони от много компании и много хора. Сега откриваме обратната страна на този процес. Има пауза, за да обмислят, дали да си купят нови продукти и чакат.

Не очаквахме такъв шок в цикъла на персоналните компютри и смартфоните. Той се появи само заради пандемията.

След като отмине, очаквам по-диверсифицирани пазарни динамики и много по-плавни цикли в бъдеще за индустрията на чиповете като цяло.