Фючърсите на САЩ и Европа се покачват, докато акциите в Азия се колебаят

10-годишните облигации на САЩ задържаха печалбите от ралито в сряда в резултат на силен аукцион

10:11 | 9 февруари 2023
Обновен: 10:29 | 9 февруари 2023
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите на американските и европейските акции се повишиха, докато показателите за акции в Азия се колебаеха. Китайските акции поскъпнаха, след като отвориха надолу, японските бенчмаркове се търгуваха и на положителна и на отрицателна територия, а австралийските акции поевтиняха.

Разнопосочните настроения последваха негативната сесия на Уолстрийт в сряда, когато настъпателните коментари от служители на Федералния резерв накараха инвеститорите да преосмислят очакванията си за пиковите лихви в САЩ. S&P 500 падна с 1,1%, а технологичният Nasdaq 100 - с 1,8%.

Силният аукцион от сряда помогна на 10-годишните облигации на САЩ да задържат ръста си от оживлението в сряда. Австралийският и новозеландският долар напреднаха. Индексът на долара отслабна, а йената остана без промяна.

Рисковите настроения зависеха от коментарите на четирима служители на Фед, които говориха на отделни събития в сряда и затвърдиха споделеното послание: битката срещу инфлацията все още не е спечелена. Фючърсните пазари на федералните фондове включват в оценката си по-високи проценти, като някои търговци на опции залагат, че основната лихва на САЩ ще достигне 6%.

„Не мисля, че Фед ще намали лихвите през тази година“, каза Джун Бей Лиу, портфолио мениджър в Tribeca Investment Partners, пред Bloomberg. „Фед беше зад кривата по отношение на повишаването на лихвения процент и те със сигурност ще бъдат много бавни в намаляването на лихвения процент.“

Президентът на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс каза, че предишните индикации на Фед, че лихвите ще се повишат до 5,1%, остават точни.

Спад от 7,7% в цената на акциите на Alphabet Inc. засили удара върху технологичните компании, тъй като инвеститорите показаха загриженост, че новият им чатбот с изкуствен интелект Bard може да даде неточни отговори. Акциите на Walt Disney Co. се поскъпнаха в следборсовата търговия след печалбата за четвъртото тримесечие, която надмина прогнозите. Компанията разкри драстино преструктуриране, което включва съкращаване на 7000 работни места като част от план за намаляване на разходите с 5,5 милиарда долара.

„Продължаваме да очакваме нестабилност на пазара в бъдеще, тъй като новините текат за печалбите, инфлацията, икономиката и Фед отскача от бичи към мечи модел и обратно“, пише Стивън Аут, главен инвестиционен директор по акциите във Federated Hermes.

Акциите на Adani Enterprises паднаха с цели 10%, с което прекъснаха двудневно рали, след като MSCI Inc. заяви, че преразглежда количеството свързани с Adani Group акции, които са свободно търгувани на публичните пазари.

Междувременно турската фондова борса спря търговията за първи път от 24 години след разпродажба, която изтри милиарди долари от стойността на нейния основен измерител на акции след двете опустошителни земетресения. Търговията с турски акции, фючърси и опционни договори ще бъде възобновена на 15 февруари.

Петролът се стабилизира по време на търговията в Азия, след като поскъпна с около 7% през предходните три сесии, докато инвеститорите оценяваха последния коментар на служители на Фед и смесените данни на Администрацията за енергийна информация. Златото се търгуваше с леки изменения.