Ограничената работна ръка ще продължи да оказва възходящ тласък върху инфлацията

Бизнесът не желае да освобождава работници, за които се е борил да наеме

12:08 | 4 декември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Американската икономика може да навлезе в период, в който предлагането на работна ръка ще бъде ограничено за дълго време, оказвайки възходящ тласък върху инфлацията и предизвиквайки компаниите да увеличат разходите, за да привлекат и задържат служители, предупреди управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин. 

„Изглежда, че предлагането на работна ръка ще остане ограничено“, посочва Баркин, добавяйки: „Няма да бъде лесно за Фед да върне баланса на пазара на труда, когато американците все още имат с около 1,3 трлн. долара повече спестявания, отколкото преди пандемията, а фискалните стимули продължават“.

Броят на новонаетите работници извън селското стопанство нараства с повече от очакваното до 263 000 през ноември – знак, че търсенето на работници остава силно на фона на устойчивото потребителско търсене.

Според Баркин докладът за пазара на труда показва, че „съкращенията остават приглушени, защото бизнесът изглежда не желае да освобождава работници, за които се е борил да наеме“.

Служителят на Фед избори няколко източника на недостиг на работна ръка – от намаляващата нетна миграция до усложненията, произтичащи от пандемията и пенсиониращите се.

Следващото заседание на централната банка ще се проведе на 13-14 декември, като пазарите очакват Фед да повиши лихвите с половин процентен пункт, което би представлявало забавяне спрямо 75-те базисни пункта, с които регулаторът повиши лихвените проценти на последните четири заседания.

„Фед предприе агресивни действия, за да постави инфлацията под контрол, като повиши рязко лихвения процент до малко под 4% и ясно посочи, че ще продължи да действа в тази посока“, заяви Баркин, който няма право на глас при гласуването за лихвите. „Въпреки това видяхме, че търсенето на работна ръка продължава да изпреварва предлагането“, добавя той.

Повече новини по темата може да намерите на Investor.bg