Пауъл: Това е исторически затегнат пазар на труда с рекорден брой разкрити работни места

Джеръм Пауъл, председател на Фед

10:26 | 27 януари 2022
Обновен: 12:33 | 27 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Ситуацията с пазара на труда в момента е, че има милиони разкрити работни места, които са повече от безработните. Питате дали можем да повишим лихвите и да преминем към по-малко улеснения и дори към по-строги финансови условия без да навредим на трудовия пазар.

Смятам, че има достатъчно място за повишение на лихвите без да пострада пазара на труда.

По множество показатели, това е исторически затегнат пазар на труда с рекорден брой разкрити работни места, на напуснали, на повишаващи се заплати до най-високите от десетилетия насам.

Ако разгледате анкети с работници, те намират достатъчно работа, докато анкетите с компании говорят за недостиг на работници. И всички показатели са на равнища каквито не сме виждали от дълго време, а в някои случаи и никога.

Така че, това е един много силен трудов пазар и убеждението ми е, че можем да повишим лихвите без сериозно да го подкопаем. Бих посочил, че тази година има и други фактори, които също помагат за понижаването на инфлацията, включително подобрение в предлагането, което ще настъпи с определени темпове в даден момент.

Тази година фискалната политика ще е по-слабо подкрепяща растежа – не за нивото на икономическата активност, но фискалния импулс за растежа ще бъде значително по-нисък.

При тези няколко фактора, работещи за понижаването на инфлацията през годината, ние съзнаваме, че темповете и времето са крайно несигурни, а инфлацията се задържа по-дълго отколкото очаквахме. Разбира се, ние сме готови да използваме инструментите си, за да гарантираме, че високата инфлация няма да стане постоянна.