Акции и фючърси в САЩ увеличават печалбите след залози за по-мека политика на Фед

Показателят на Института за управление на доставките в САЩ за фабричната дейност падна до повече от двегодишно дъно

09:00 | 4 октомври 2022
Обновен: 09:39 | 4 октомври 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите в Азия и фючърсите в САЩ увеличиха печалбите си, тъй като слабите данни за производството в САЩ намалиха залозите за по-настъпателни действия на Федералния резерв. Австралийският долар поевтиня, след като националната централна банка обяви по-малко от очакваното увеличение на лихвите.

Азиатско-тихоокеанският капиталов бенчмарк се повиши с повече от 1,6% и е напът да достигне най-високата си стойност от седмица, предизвикана от широкото възстановяване в региона, като инвеститорите изглежда пренебрегват новината, че Северна Корея е изстреляла ракета над Япония за първи път от 2017 г.

Американските държавни облигации се консолидираха след рали в понеделник, след като индикаторът за производството в САЩ се понижи повече от очакваното, туширайки страховете за по-агресивни ходове на Фед. Индексът Bloomberg Dollar Spot се успокои след спад от 0,5% в понеделник.

Централната банка на Австралия повиши своя референтен лихвен процент с 25 базисни пункта, което беше по-малко от очакваното. Доходността на австралийските тригодишни ДЦК падна с цели 58 базисни пункта след решението, докато валутата се срина с цял 1%.

Търговците намалиха залозите си за повишенията на лихвите от страна на Фед, като суаповете, свързани с датите на срещите на Федералния резерв, рязко спаднаха за началото на 2023 г. Лихвеният процент на договора за срещата през май спадна, което предполага пикова лихва от 4,48% през следващата година, което е спад от последните върхове над 4,69%.

Един от последните признаци, че петте повишения на лихвените проценти на Фед с общо 3 процентни пункта започват да се отразяват на пазара е, че показателят на Института за управление на доставките за фабричната дейност падна до повече от двегодишно дъно. Федералният резерв трябва да обмисли спиране на кампанията си за затягане след още едно повишаване на лихвените проценти през ноември, според дългогодишния трейдър Ед Ярдени.

Говорителите на Федералния резерв продължиха да настояват за повишаване на лихвените проценти. Президентът на клона на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс каза, че централната банка на САЩ все още не е повишила лихвените проценти до нива, които ограничават икономическия растеж, и затягането ще продължи "значително".

„Мисля, че подценихме болката от затягането“, каза Никол Уеб, старши вицепрезидент и финансов съветник в Wealth Enhancement Group, по телевизия Bloomberg. „В един момент Федералният резерв ще спре да увеличава лихвите, но все още е под въпрос колко дълго ще ги задържат на тези нива“.

Пазарите на континентален Китай ще останат затворени тази седмица за празници, докато борсата в Хонконг ще бъде затворена във вторник за фестивала Chung Yeung.

Петролът се стабилизира, след като отчете най-големия еднодневен ръст от май, тъй като пазарът очаква ОПЕК+ да обяви значително намаляване на доставките.

Бразилските активи скочиха, след като президентът Жаир Болсонаро си осигури балотаж на изборите срещу Луис Инасио Лула да Силва, тъй като инвеститорите приветстваха по-доброто от очакваното представяне на титуляра и се обзаложиха, че левият му съперник ще бъде принуден да смекчи позициите си. Реалът беше най-добре представящият се сред основните световни валути в понеделник.