В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Акциите в Европа поевтиняват, докато енергийната криза в региона ескалира

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 03.10.2022 г.

15:01 | 3 октомври 2022
Обновен: 15:01 | 3 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции поевтиняват, тъй като енергийната криза в региона ескалира още повече и инвеститорите са притеснени от икономическото въздействие на ястребовите политики на централните банки. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Stoxx 600 се понижи с 1,5%, след като по-рано достигна най-ниското си ниво от ноември 2020 г. Френският CAC 40 също се понижи с 1,2%, като секторите на технологиите, банките и финансовите услуги са най-зле представящите се. Акциите на Credit Suisse достигнаха рекордно ниско ниво, тъй като търговците продължиха да спекулират за нейното бъдеще, дори след като главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви, че банката има силна капиталова база

FTSE 100 на Обединеното кралство падна с 1%, докато паундът се засили, след като премиерът Лиз Тръс се отказа от плана за намаляване на данъците за хората с най-високи доходи само 10 дни след обявяването му. Доходността на 10-годишните облигации намаля с четири базисни пункта до 4,06%, тъй като пазарите облекчиха залозите за затягане от страна на централната банка.

Фючърсите на американските индекси са волатилни, тъй като глобалните акции паднаха до двегодишно дъно.

Договорите за индекса S&P 500 бяха слабо променени, докато подобни фючърси за Nasdaq 100 се понижиха с две десети от процента.

Страховете от глобалната инфлация бяха допълнително разпалени, тъй като петролът WTI скочи над 83 долара за барел поради индикации, че алиансът ОПЕК+ обмисля намаляване на производството с повече от 1 милион барела на ден.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.