UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Пандемията стимулира онлайн търговията дори на мебели

Моника Кадоган, съосновател и главен изпълнителен директор на платформата за електронна търговия с мебели и декорация на дома Vivre, UpDate, 28,11.2020

20:02 | 28 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Пандемията наистина донесе някои нови навици на клиентите, които ще останат и след нея. Дори и в мебелната индустрия, където клиентите традиционно обичат да отидат и да пипнат продукта, се забелязва увеличение на онлайн продажбите. Това заяви Моника Кадоган, съосновател и главен изпълнителен директор на фокусираната към Централна и източна Европа платформа за електронна търговия с мебели и декорация на дома Vivre, в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

„Друго нещо, което забелязваме, беше също, че очакванията на клиентите се увеличиха много, което означава, че те следят много внимателно комуникацията, начина, по който се доставя - колко бързо доставяте“.

Относно кампанията на Vivre по случай Черния петък Кадоган заяви: 

„Черният петък не е просто добри предложения, ниски цени. По-скоро е като фестивал на радостта, празнуване на идващата Коледа“.

Кадоган посочи, че Vivre е започнала своята подготовка за събитието още през лятото, като предимно се фокусира върху добрата комуникация с клиентите и техническата изправност на платформата.

„Предварително купуваме артикули с цели контейнери, за да имаме добри предложения, както и за да съкратим веригата на доставки. Затова подготвяме складовете и логистичната ни инфраструктура с месеци“.

По думите на Кадоган компанията също така е направила добри офлайн кампании – стикери в метрото, билбордове, и е отделила  много внимание на публикациите във Facebook и Instagram.

Относно онлайн продажбите Кадоган обясни, че България е „малко по-малко нетърпелива да приемемe предплащане с карта или банков превод, но като цяло в региона се случват важни неща в тази посока“.

„Така например виждаме, че повече от половината от поръчките, които сме получили, са платени по банков път или с карта, което е приблизително 70% повече от 2019 г.“

По нейни думи държавата, в която клиентите най-много предпочитат да плащат предварително и не използват пари в брой, е Хърватия. Румъния е на второ място, а България е в долната част на класацията, но виждаме и същото в Полша, стана ясно още от разговора. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предването "UpDate" може да видите тук.