UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Навлизането на Google Pay - стъпка към масовата употреба на мобилни плащания у нас

Иван Хаджов, мениджър бизнес развитие в Mastercard, UpDate, 21.11.2020

20:04 | 21 ноември 2020
Обновен: 11:48 | 22 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

С навлизането на Google Pay у нас можем да очакваме по-голяма пенетрация на мобилните плащания и масово навлизане на мобилните портфейли. Това каза Иван Хаджов, мениджър бизнес развитие в Mastercard, в предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

“България е сред лидерите в света по инфраструктура за безконтактни плащания”, посочи Хаджов. Той отбеляза, че близо 100% от терминалите у нас имат възможност да приемат безконтактни плащания и определи това като добра основа за мобилните портфейли.

“През тази година има четирикратно увеличение на броя на трансакциите с мобилни портфейли, обемът - изхарчените суми, е пет пъти по-голям. Това е тенденция, която не само ще се задържи, но и ще се ускори”.

По думите на госта ускореното преминаване към дигитални плащания до голяма срепен се дължи на пандемията, тъй като тя има подобно отражение върху много индустрии.

“Електронната търговия например отчита ръст от 20-30% в Европа”, посочи Хаджов.

“Безспорно пандемията е фактор, които ускорява дигитални разплащания във физическия свят - виждаме преминаване от плащане в кеш към картови разплащания и от картови разплащания към такива с мобилни портфейли”.

Как Google Pay решава проблема със сигурността на плащанията и каква е ролята на токенизацията в процеса - вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.