UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

БАСКОМ: Отмяната на Наредба Н-18 е скъпо начинание

Красимир Стоянов, член на Управителния съвет на БАСКОМ, Update, 26.09.2020

20:32 | 26 септември 2020
Обновен: 20:38 | 26 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Искаме държавата да води диалог с бизнеса, защото не може просто да се отменя Наредба Н-18, тъй като това е скъпо начинание. Това заяви Красимир Стоянов, член на Управителния съвет на БАСКОМ, в предаването Update с водещ Бойчо Попов.

Красимир Стоянов обясни, че сега фирмите правят допълнителни разходи, за да променят системата, която вече е била настроена да работи според СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговския обект).

„Необходима е софтуерна фискализация – трансформация при касовите апарати от хардуер към софтуер“.

По сумите на Стоянов най-важното сега е какво ще се случи след 2 до 5 години. Според него е ясно, че ще оцелее този бизнес, който е най-адаптивен и най-иновативен, но това са понятия, несъвместимо с наредба Н-18.

„Държа да кажа, че БАСКОМ приветства отказа на Министерство на финансите от Наредба Н-18. Тя загуби смисъла си заради многото промени и тоталното неразбиране на процесите. Това беше регулация във вреда на бизнеса. 470 софтуерни производителя пренаписаха целия си софтуер из основи, 35 разпространители на софтуер ангажираха други чуждестранни производители да преработят софтуера си“.

„Станахме свидетели на огромен по мащаб работа на софтуерната индустрия. Целият този труд можеше да бъде вложен в развитие на иновации и повишаване на конкурентоспособността“, обясни още Красимир Стоянов, член на Управителния съвет на БАСКОМ.

Цялото предаване гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването Update  гледайте тук