Apple навлиза по-дълбоко в автомобилите със софтуер за таблото на колата

Компанията заяви, че преговораря с автомобилни производители като Ford Motor Co, Nissan Motor Co, Mercedes-Benz и Honda Motor Corp

09:00 | 7 юни 2022
Обновен: 14:05 | 7 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В понеделник Apple Inc обяви, че ще интегрира по-задълбочено своя софтуер в основните системи за управление на автомобили, докато производителят на iPhone пусна множество функции за плащания и бизнес сътрудничество и чифт нови лаптопи.

Съобщенията на годишната конференция за разработчици на Apple показаха компания, която някога е била аутсайдер, но си сега устройствата ѝ са често срещани почти навсякъде в ежедневието. 

Компанията прекара понеделник в разговори как да използват iPad за сътрудничество при бизнес презентации и как нейният софтуер в крайна сметка ще помогне за показване на икономия на гориво на таблото на автомобила. Забележително липсваха някакви намеци за очаквания следващ голям продукт на Apple, слушалки със смесена реалност, които могат да наслагват цифрови обекти върху изглед на реалния свят. 

Apple обяви Pay Later, услуга, която позволява на потребителите да правят безлихвени вноски. Бизнесът, който ще работи през мрежата MasterCard Inc навсякъде, където се приема Apple Pay, поставя Apple в посока конкуренция с доставчици на плащания като Affirm Holdings Inc и PayPal Holdings Inc.

Но най-вече Apple заложи на съществуващите продукти. MacBook Air беше преработен около нов силициев процесор M2, който според компанията е с 35% по-бърз от предишния чип M1. Новият лаптоп ще тежи 1,2 кг и ще има 1080p камера с висока разделителна способност, за да предоставя по-добри изображения при видео разговори. MacBook Air ще започне от $1199, обяви Apple на конференцията си WWDC 2022.

Чипът M2 ще захранва и 13-инчовия MacBook Pro, чиято цена започва от $1299 и ще бъде наличен следващия месец. И двата чипа ще използват 5-нанометрова технология за производство на чипове от второ поколение. Apple не каза кой ще направи чипа, но вероятно производителите включват дългогодишния партньор на Apple Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Но Apple наистина наруши традицията си да не разкрива бъдещи технологии, когато показа ново табло за автомобил, което според тях ще може да показва данни от основни инструменти като скорост, нива и разход на гориво. Apple заяви, че води преговори с автомобилни производители като Ford Motor Co, Nissan Motor Co, Mercedes-Benz и Honda Motor Corp. Превозните средства със софтуера няма да бъдат обявени до края на следващата година.

Софтуерът се свързва по-дълбоко с основните системи за управление от предходните версии, които бяха ограничени до информационно-развлекателните дисплеи на автомобила за възпроизвеждане на музика и показване на карти. Въпреки че автомобилният софтуер на Apple е в превозните средства от 2014 г., в момента е наличен в повече от 600 модела - включително няколко мотоциклета - той е до голяма степен отделен от собствените операционни системи на превозното средство. Собствениците на превозни средства трябва да излязат от системата дори за основни функции като регулиране на климатика на автомобила, недостатък, който актуализираната система е направена да преодолее.

Polestar, производителят на висок клас електрически превозни средства, собственост на китайската Geely и Volvo Cars, ще инсталира текущата версия на Apple CarPlay в своите автомобили Polestar 2 чрез онлайн актуализация по-късно този месец. Кои автомобили Polestar ще получат по-новата версия, обявена от Apple в понеделник, се обсъждат и няма допълнителна информация, казаха от компанията.

Говорителка на Ford, която обяви софтуерна сделка с Google на Alphabet миналата година, отказа да коментира съобщението на Apple. 

Автомобилните производители внимават доколко позволяват на технологичните гиганти безпрепятствен достъп до данните, генерирани от свързани автомобили, или да им позволят да изместят марките на автомобилните производители със свои собствени в дисплеите на таблото.

iPad на Apple също получи обновяване, за да улесни потребителите да жонглират с множество приложения и дисплеи и да си сътрудничат по бизнес-ориентирани документи като презентации. Компанията също така показа приложение, наречено Freeform, което ще действа като виртуална бяла дъска, която множество потребители могат да докоснат, за да споделят идеи по време на видео срещи през услугата FaceTime на Apple. Функциите за производителност поставят Apple в по-пряка конкуренция с Microsoft, чиито таблетни компютри Surface са популярни сред бизнес потребителите.

Apple също добави бутон за редактиране към iMessage за изпратени съобщения, изпреварвайки Twitter (TWTR.N) към дълго търсена функция.

Технологичният гигант също така добавя инструмент, наречен "Проверка на безопасността", за да изключи достъпа до чувствителна информация за хора в ситуации на злоупотреба.

Apple представи нова технология, наречена Passkeys за замяна на пароли в уебсайтове. Apple каза, че паролите са по-безопасни от традиционните пароли, тъй като паролите никога не се съхраняват на уеб сървър. Компанията заяви, че работи, за да позволи използването на пароли с устройства, различни от Apple.