Силните по време на пандемията са настоящите губещи

Оценките на компаниите, които спечелиха от мерките срещу Covid-19, вече се понижиха с над 200 млрд. долара

16:00 | 5 май 2022
Обновен: 17:37 | 5 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Разпродажбата на акциите на компаниите, които бяха сред големите победители от мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19, може би все още не е приключила, пише Bloomberg.

След като изгубиха над 218 милиарда долара от общата си пазарна капитализация, достигната след предизвикания от пандемията бум, акциите на Peloton Interactive, Zoom Video Communications и DocuSign рискуват да регистрират дори още понижения на цените, ако отчетите им послужат като насока.

Алармата за резултатите за първото тримесечие на компаниите, които спечелиха от забраните за напускане на домовете, се задейства с публикуването на отчета на Netflix, чиито акции поевтиняха с 35%, след като гигантът заяви, че губи клиенти за пръв път от десетилетие. Миналата седмица книжата на компанията за телемедицина Teladoc Health изпратиха най-лошия ден в историята си, поевтинявайки с 40%, след като дружеството понижи очакванията си на фона на забавяне в продажбите.

“Ако разгледате кошницата с победители от пандемията, тя със сигурност ще включва имена, които бяха надценени и заслужават да понесат удар”, коментира Майкъл Сканлън, който управлява фонда John Hancock Balanced.

Акциите на

Акциите на някои от предпочитаните компании по време на пандемията рязко поевтиняват. Графика: Bloomberg

Анализатори понижиха прогнозите си за победителите от мерките за оставане у дома, като очакванията им за приходите за цялата фискална година на производителя на фитнес оборудване Peloton се понижиха с 40% през последното тримесечие. Прогнозите за платформата за видеоконференции Zoom се понижиха с 20%, а на компанията за електронни подписи DocuSign - със 7,6%, сочат данни на Bloomberg. Peloton и Zoom трябва да представят отчетите си този месец.

След забележителните ралита през 2020 г., когато мерките за овладяване на пандемията задържаха потребителите по домовете, акциите на тогавашните победители поевтиняват на фона на пускането на ваксините, завръщането в офисите и физическите магазини.

“Много от имената бяха разглеждани като победители по време на пандемията, но силните очаквания бяха ценообразувани изцяло в тези акции”, коментира Питър Гарнри, стратег на Saxo Bank.

Все пак - на фона на понижаващите се очаквания, отчет над прогнозите или позитивен коментар за която и да е група от акции на компании, спечелили от стоенето у дома, може да подкрепи цените. Акциите на Paypal станаха обект на рали, след като компанията отчете по-силно от очакваното първо тримесечие, въпреки че понижи очакванията си за годината, а анализатори посочват, че промените проправят път за бъдещи по-силни представяния от прогнозираните.

Ценовите таргети на анализатори показват, че те все още не са се отказали от победителите от пандемията. Очакванията са акциите на Peloton да поскъпнат над двойно през следващите 12 месеца, на Zoom - с 53%, а на DocuSign - с 24%, показват данни на Bloomberg.

За анализатора на Wedbush Securities Дан Ийвс има разлика между акциите на компаниите от технологичния сектор в настоящата среда на затягане на паричната политика и възможна рецесия. Той предпочита продуктови компании като Apple, софтуерни разработчици като Microsoft и книжа на дружества за киберсигурност.

Акциите поевтиняват

Акциите поевтиняват за сметка на ръст на доходността по облигациите. Графика: Bloomberg 

Доходността по облигациите расте през 2022 г., оказвайки натиск на най-скъпите имена в технологичния сектор, които често разчитат на очакван в далечното бъдеще растеж.

Междувременно доходността по 10-годишните държавни облигации в САЩ се оттласна от дъното от около 1,3% през септември до близо 3% днес - доближавайки се до най-високото си ниво от 2018 г. насам. Това се случва на фона на очакванията за предстояща поредица от лихвени повишения от Федералния резерв.