Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Netflix поглежда към рекламите след прогноза за рекордна загуби на абонати

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 20.04.2022

14:10 | 20 април 2022
Обновен: 16:35 | 20 април 2022
Автор: Галина Маринова

Netflix обсъжда пускането на нискобюджетна версия с реклами. Компанията приключва първото тримесечие с първи отлив на абонати от 10 години насам и очаква да загуби още клиенти през текущото тримесечие. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Американският стрийминг гигант Netflix Inc. проучва възможността да предложи поддържан от реклами абонамент на по-ниска цена за платформата, за да увеличи броя на абонатите си, след като концернът отчете първия си тримесечен отлив на абонати от повече от десетилетие.

Този ход е значителна промяна за компанията, която от самото си създаване се представя като убежище за своите членове без реклами. Netflix се бори със забавяне на ръста на приходите, причинено от по-силната конкуренция от страна на конкурентни услуги и широко разпространеното споделяне на акаунти сред клиентите.

Поддържаната от реклами версия на Netflix има голям смисъл, заяви председателят и изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс в разговор с анализатори във вторник, в който се обсъждаха резултатите на компанията за първото тримесечие.

„Тези, които са следили Netflix, знаят, че съм бил против сложността на рекламата и голям фен на простотата на абонамента", каза г Хейстингс. „Но колкото и голя, привърженик да съм на това, аз съм по-голям привърженик на избора на потребителите".

По-рано през деня Netflix съобщи, че е приключил първото тримесечие с 200 000 абонати по-малко, отколкото през четвъртото, като не е изпълнил собствената си прогноза за добавяне на 2,5 млн. клиенти през периода. Netflix заяви, че очаква да загуби два милиона глобални абонати през текущото тримесечие.

Акциите на Netflix се сринаха с 25% в следборсовата търговия. До затварянето на борсата във вторник акциите са поевтинели с повече от 40% от началото на тази година.

Компанията обвини споделянето на пароли за достъп сред членовете си и засилената конкуренция в стрийминга за натиска върху ръста на приходите. Netflix изчисли, че освен нейните почти 222 млн. плащащи домакинства услугата се споделя с още 100 млн. домакинства, включително 30 млн. в САЩ и Канада.

В писмото си до инвеститорите Netflix заяви, че тества абонаментни модели за споделяне на пароли, които според нея ще ѝ позволят да монетизира споделянето и да увеличи приходите си. Хейстингс добави, че споделянето на пароли, съчетано с конкуренцията, „е това, което според нас е причина за по-бавното разрастване и по-ниския растеж". Той добави, че когато Netflix се е разраствала бързо, опитите за намаляване на споделянето на пароли „не са били приоритет, върху който да се работи".

Компанията за стрийминг съобщи, че ръстът на приходите се е забавил значително след години на ръст от над 20%. Приходите през първото тримесечие са се увеличили с около 10% до 7,87 млрд. долара, което е под прогнозите на анализаторите за 7,93 млрд. долара.

Netflix предупреди, че ръстовете, постигнати по време на пандемията Covid-19, скриват разломните линии, които са се появили в бизнеса ѝ през последните няколко години. „Covid замъгли картината, като значително увеличи растежа ни през 2020 г., което ни накара да смятаме, че по-голямата част от забавянето на растежа ни през 2021 г. се дължи на еднократния ефект на Covid", заяви компанията в писмото си.

С темп на растеж, на който цялата индустрия завижда вече повече от десетилетие, Netflix отдавна се разглежда като барометър за стрийминга и всички предизвикателства, пред които е изправена, могат да имат по-широки последици за нейните конкуренти.

Спадът в броя на абонаментите на Netflix означава, че броят на платените абонати в световен мащаб достигна 221,6 млн. души, което е спад спрямо 221,8 млн. души през предходното тримесечие. Нетната печалба възлиза на 1,6 млрд. долара, което е по-малко от 1,71 млрд. долара година по-рано.

Освен конкуренцията и споделянето на пароли забавянето на растежа отразява според  Netflix такива фактори като степента на внедряване на интелигентни телевизори в домакинствата, разходите за данни и световни събития, включително нарастващата инфлация, инвазията на Русия в Украйна и продължаващите смущения от пандемията.

Netflix заяви, че спирането на услугата в Русия е довело до загубата на 700 000 абонати.

С нарастването на конкуренцията и увеличаването на разходите за програмиране компанията наскоро пристъпи към повишаване на цената на месечните си планове за първи път от 2020 г. насам.

Нарастващият брой възможности за стрийминг направи потребителите по-чувствителни към цените. Netflix е сред малкото големи стрийминг услуги, които все още не са започнали да предлагат по-евтина опция, поддържана от реклами. Hulu на Walt Disney Co. отдавна го прави, а HBO Max и Disney+ на Warner Bros. Discovery Inc. също се насочиха към стрийминг с поддръжка на реклами.

Оперативният марж на Netflix за първото тримесечие е 25,1%, спад спрямо отчетения 27,4% година по-рано. Компанията заяви, че се стреми да поддържа оперативния си марж на ниво от 20% в бъдеще.

Netflix заяви, че планът ѝ за справяне с положението ще бъде силно фокусиран върху подобряване на качеството на програмите и препоръките, които платформата предоставя на клиентите си, за да ги държи ангажирани със съдържанието и услугата. Netflix вече харчи повече от всеки друг доставчик на развлекателни услуги, като бюджетът за програмиране се очаква да надхвърли 20 млрд. долара тази година.

Въпреки че Netflix има няколко хитови предавания, сред които "Странни неща", "Бриджъртън" и "Короната", услугата трябваше да преглътне и някои скъпи провали напоследък, включително „Възходът на Юпитер" и „Космическа сила".

„Трябва да имаме „Проектът Адам" и „Бриджъртън" всеки месец", заяви съизпълнителният директор и главен директор по съдържанието Тед Сарандос по време на разговора с анализаторите.

„Те така и не успяха да обяснят защо и как растежът се забавя", казва пред Bloomberg Майкъл Натансон от MoffettNathanson LLC. „Сега са решили, че растежът се забавя. Как това се промени за две тримесечия?“.

Коментирайки бизнеса в световен мащаб, Netflix заяви, че представянето ѝ в Централна и Източна Европа е показало последиците от инвазията на Русия над Украйна. Спад е имало и в Латинска Америка, където са загубени 400 000 абонати. В САЩ и Канада компанията е загубила 600 000 абонати, което обяснява с неотдавнашното си увеличение на цените. Компанията заяви, че е отбелязва ръст в Япония, Индия, Филипините, Тайланд и Тайван. „В по-дългосрочен план голяма част от растежа ни ще дойде извън САЩ", пояснява Netflix.

Така Азия е единственото светло петно на радара на компанията. Netflix добави повече от 1 млн. клиенти в региона, подкрепена от популярни нови заглавия като южнокорейската драма „Всички ние сме мъртви".

Netflix продължава да бъде доста по-напред от повечето си конкуренти извън САЩ и е най-голямата стрийминг услуга в света. Компанията вярва, че може да изпълни задачата си за излизане от сегашното затруднение, като привлича нови клиенти с по-добри програми и да намери повече начини да таксува съществуващата си потребителска база. Компанията все още очаква да добави клиенти през тази година и ще има по-силен списък с нови предавания през втората половина на годината.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.