Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България губи мача в 91-та минута с отказа си да подкрепи Северна Македония по пътя към ЕС

Георги Киряков, политолог, Клуб Investor, 21.11.2020

20:30 | 21 ноември 2020
Обновен: 20:31 | 21 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

България губи мача в 91-вата минута с отказа си да подкрепи Северна Македония по пътя към Европейския съюз. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

"България ясно беше заявила своите приоритети и своите цели по време на европредседателството си - именно към разширяването на блока в посока на Западните Балкани", припомни Киряков. 

„Изведнъж в 90-та минута, след като ние водехме в резултата тук на Балканите, решихме, че трябва да изгубим мача в 91-та. Това направихме с отказа да подкрепим Северна Македония, в случая и Албания, защото те вървят в комплект – така е направен механизмът“.

По думите на политолога страната ни вече е загубила инициативата.

"България вече е в губеща позиция, а беше във водеща, лидерска позиция". 

Друга тема, която Киряков коментира, е налагането на вето на европейския бюджет и възстановителния фонд от страна на Полша и Унгария. 

„Полша и Унгария няма да отстъпят от идеята си всичко в Европа да върви на базата на национални интереси, което е грубо погазване на всички принципи и ценности, върху които е изграден европейският проект. Ако ЕС продължи да се развива по този път, то това би било пагубно за него“.

Според Киряков има необходимост да се промени процеса на взимане на решения на общоевропейско ниво и да се въведе изискване за квалифицирано мнозинство.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.