Полша и Унгария блокираха бюджета на ЕС и фонда за възстановяване

Причината е обвързването на достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона

18:15 | 16 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на страните членки на ЕС на бюджета за 2021-2027 г. и възстановителния фонд за 27-те страни от блока, защото той включваше клауза, обвързваща достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона, предава Investor.bg.

Постоянните представители на страните членки в ЕС бяха в Брюксел, за да утвърдят постигнатия компромис за пакета от 1,8 трлн. евро с Европейския парламент, но не можаха заради ветото на Варшава и Будапеща.

Германското председателство на съюза съобщи, че посланиците са гласували обвързването на парите и спазването на върховенството на закона, защото този вот е изисквал само квалифицирано мнозинство.

Но за гласуването на бюджета на стойност 1,1 трлн. евро и възстановителния пакет от 750 млрд. евро, който изисква единодушна подкрепа, „две страни членки на ЕС изразиха резерви“, съобщи председателството.

По-рано днес говорителят на унгарското правителство заяви, че страната му планира да наложи вето върху бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. и плана за възстановяване от коронакризата заради предложението за обвързване на финансирането с придържането на държавите членки към върховенството на закона.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече изпрати писмо до институциите на ЕС със заплаха да наложи вето върху бюджета, а през юли депутатите от Унгария заявиха, че правителството не трябва да приема такива условия в преговорите за многогодишната финансова рамка.

Повече по темата четете на Investor.bg.