ЕС може да продължи напред с бюджета дори ако Полша и Унгария не оттеглят ветото си?

Лидерите на ЕС все още не са постигнали консенсус по темата

12:48 | 20 ноември 2020
Обновен: 12:48 | 20 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В опит да излезе от кризата, Европейският съюз обмисля различни варианти, включително продължаване напред без страните, които блокират плановете му.

„Европейският съюз може да продължи напред с бюджета и фонда за възстановяване, дори ако Полша и Унгария откажат да оттеглят ветото си“, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Bloomberg.

Лидерите на Европейския съюз все още не са постигнали напредък в преодоляването на разделението си по отношение на пакета от стимули, поставяйки под съмнение своевременното изплащане на така необходимите средства за пострадалите от ковид кризата икономики на блока.

По време на кратък дебат чрез видеовръзка министър-председателите на Унгария и Полша повториха своите възражения за обвързване на изплащането на помощта с отстояване на демократичните стандарти. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателстваше срещата, обеща да работи за постигане на компромис, без да разяснява конкретни подробности.

„Това очевидно не принадлежи към лесните проблеми, които трябва да бъдат решени. Ще работим усилено и сериозно“, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата, като отказа да коментира как би изглеждал евентуален компромис.

„Унгария и Полша трябва да приемат условия за върховенство на закона, свързани с Фонда на ЕС, за да ускорят сделката по дългосрочния бюджет“, заяви румънският премиер Лудовик Орбан пред Politico.

Ефективното вето от Варшава и Будапеща означава, че стимул от близо 2 трилиона долара, договорен от лидерите на ЕС през юли, няма да влезе в действие в началото на годината, както беше планирано. Забавянето може също да доведе ЕС и до други затруднения, тъй като някои плащания ще бъдат преустановени, ако липса на договорен бюджет, а спорът рискува да се разрасне и в други области на политиката.