Словения подкрепи Полша и Унгария в спора за Фонда за възстановяване на ЕС

Меркел търси компромис, тъй като решението трябва да бъде взето единодушно от всички държави членки

14:05 | 18 ноември 2020
Обновен: 16:17 | 18 ноември 2020
Преводач: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Премиерът на Словения Янез Янша подкрепи критиките на Полша и Унгария, които в понеделник наложиха вето върху бюджета на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

„Някои политически групи открито заплашват да използват инструмента, неправилно наричан „върховенство на закона“, за да дисциплинират отделни страни членки на ЕС  при гласуване с квалифицирано мнозинство“,

се казва в писмо на Янша до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Унгарското и полското правителство оттеглиха одобрението си за стартиране на Фонда за възстановяване от COVID-19 заради законодателство, което да обвърже изплащането на безвъзмездните средства и заемите със спазване на върховенството на закона от страните получатели. Ходът на правителствата в Будапеща и Варшава става ясен след месеци на критики на други членове на ЕС към мерките в двете страни.

Принципът на спасителния фонд от 750 милиарда евро беше приет през юли с решение, което ще позволи масирани съвместни заеми от всички държави членки  за първи път в историята на ЕС. Приходите от фонда ще бъдат приоритетни за страните, най-силно засегнати от пандемията COVID-19.

Решението на двете страни също така предотвратява приемането на годишния бюджет на ЕС, който отне месеци на преговори на фона на дълбоки различия между държавите членки относно фискалната дисциплина и публичните разходи.

Германският канцлер Ангела Меркел, която официално председателства ЕС до края на годината като част от ротационното председателство, сега се очаква да търси компромис, тъй като решения като съвместно заемане трябва да бъдат взети единодушно от 27-те държави членки. Ако Меркел се съгласи на значителни отстъпки за деблокиране на бюджета, някои национални парламенти на свой ред може да възразят, когато дойде моментът да ратифицират сделката.

Забавянето на преговорите за бюджета може да забави и изплащането на средства през новата година – ситуация, която най-силно засегнатите държави членки се надяват да избегнат. Тъй като страните се справят с втората вълна на вируса, Европа се насочва към двойна рецесия, а това би било пагубно и дестабилизиращо. Така например в Италия 209 млрд. евро, отпуснати от фонда, представляват икономическа жизнена линия.