Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Кризата в ЕС ще е много тежка през следващите от 2 до 3 години

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 11.07.2020

21:05 | 11 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Икономическата прогноза за еврозоната и Европейския съюз е много тежка. Очаквам, че Европейският съюз ще изпадне в изключително тежка криза в следващите от две до три години. Европейската централна банка няма да може да спаси икономиката. Институцията направи вече почти всичко, каквото може да приложи. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков

"В трите водещи икономики ще има структурни промени в секторите, които движат икономиката. Енергийните компании ще бъдат под двоен натиск – от финансовата криза, която ще дойде, и натискът от климатичните промени и всички вълни за преструктуриране. Виждам кризата по изключително тежък начин в Европа".

Според Райков пазарите в глобален мащаб загубиха усещане за риск. Също така той коментира, че към момента Федералният резерв е абсолютно навсякъде на пазара в САЩ.

"Става дума за подкрепа към първични дилъри, банки, малки и средни фирми, големи корпорации, потребителски кредити, автокредити и кредити за обучение. Фондовият пазар в САЩ тотално отдели от реалността на икономиката и в момента тя има един праг, под който вижда рисковете, но знае, че Фед е там". 

Райков прогнозира, че пазарът в САЩ към края на годината ще отбележи солиден ръст въпреки пандемията. "Мащабът на централните банки в пазара е неописуем. Прекалено бързо се случи всичко, за да може хората да осъзнаят колко много Фед се намеси и какъв контрол има", заяви гостът. 

Според него това ще продължи с пълна сила.

"Фед в момента властва навсякъде на пазара. Навсякъде инвеститорите знаят, че този пазар няма да се срути, защото Фед ще го подкрепи, с каквото е необходимо".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на Клуб Investor вижте тук