Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Геополитическите проблеми помагат на ИТ сектора и други бизнеси в България

Коста Йорданов, изпълнителен директор и съосновател на Бианор Холдинг, 13.01.2024 г., в "Клуб Investor"

21:00 | 13 януари 2024
Автор: Георги Месробович

Бианор Холдинг АД извършва дейност по софтуерни решения за бизнеса, телекомуникации и отбранителна промишленост. Преди във вземането на проекти са се конкурирали с компании от Русия и Украйна, но сега ЕС и САЩ са много по-консервативни в избора си на партньори. Членството на България в НАТО и ЕС дава огромни предимства в такива ситуации. В рамките на ЕС България и Румъния са най-ефективните дестинации за отбранителни проекти от гледна точка на съотношението: цена спрямо качество,това коментира Коста Йорданов, изпълнителен директор и съосновател на Бианор Холдинг, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Бианор холдинг АД извършва дейността си в три направления – софтуерни решения за бизнеса, телекомуникации и отбранителна промишленост, като обединяващото холдинга е, че всички компании в него предоставят услуги по разработка на софтуерни продукти за клиентите, каза Йорданов. Те са публично дружество, като пазарната им капитализация варира между 25 и 30 милиона лева, като холдинга разполага със 150 човека персонал.

До 2022 г. компанията расте органично със среден годишен ръст около 25%-26%, за периода от 5-6 години преди това. Това показва един систематичен и консистентен ръст, като през 2023 г. за пръв път започват да допълват този ръст чрез придобивания, като в рамките на годината са осъществили 4 придобивания. Придобиванията са насочени към компании, които попадат в същия сегмент на софтуерните услуги, като всяка от тях се специализира в нещо конкретно.

Първата от компаниите е специализирана в изкуствен интелект (ИИ), като я придобиват с цел допълване на компетенциите си в сферата, тъй като придобитата компания се занимава дълго време в сектора. В проектите, по които Бианор работи в отбранителната индустрия, има елемент на машинно обучение или ИИ. В момента работят по проект на европейския фонд за отбрана, който проект е свързан с киберсигурност и използването на ИИ за ранно откриване и превенция на кибератаки.

Друга от придобитите компании се специализира в оптимизацията на бизнес процесите чрез софтуерни услуги, като работи с големи компании като Nokia и Bosch. Третата специализира в поддръжка на услуги в облака и трансформация към облачни услуги за корпоративни клиенти.

Сделките са комбинация между кеш и дялов суап, като стратегията на Бианор е, когато правят подобен тип сделки да придобиват 100% от компаниите, така основателите, на придобитите компании, стават акционери и гонят същите цели. Всички компании, които са придобили са печеливши, като цената им се равнява около 1,2 до 2 пъти продажбите на компаниите.

Гостът обясни, че работата в отбранителния сектор се различава от работата с корпоративни клиенти.

„В сферата на отбраната има доста специфичен начин на работа, както от гледна точка на процесите, които се използват. Примерно да кажем един стартъп, като клиент много повече се интересува, колко бързо ние може да направим продукта и да го пуснем на пазара, доколкото в сферата на отбраната съвсем нормално да е по-консервативен начина, по който се прави софтуер – много повече планиране, много повече документация. Даже колегите се оплакват, че 50% от времето пишат документация, а само 50% пишат код.“

Той допълни, че не намират трудности в намирането на програмисти, който да работят по отбранителни проекти и да могат да получат достъп до класифицирана информация, като работят само с граждани на ЕС. Компанията много внимава дори с какви клиенти работи дори и извън сектора на отбраната, тъй като целят клиентите им да оперират в ЕС или САЩ. Гостът каза, че на пазара на труда се вижда подобрение за работодателите, тъй като има чуждестранни компании, които се изтеглят или намаляват присъствието си у нас.

Преди във вземането на проекти са се конкурирали с компании от Русия и Украйна, но сега ЕС и САЩ са много по-консервативни в избора си на партньори. Членството на България в НАТО и ЕС дава огромни предимства в такива ситуации. Гостът допълни, че в рамките на ЕС България и Румъния са най-ефективните дестинации от гледна точка на съотношението: цена спрямо качество.

Холдингът има офис и в Ню Йорк, като бизнес климата в САЩ ги касае пряко.

„Това, което видяхме, че се случва е неминуемо, като започнаха съкращенията в началото на миналата година в нашия сектор. Това слезе надолу по верижката, големите 7 (Nvidia, Microsoft, Amazon, Apple, Tesla, Alphabet, Meta), почвайки да съкращават и компаниите около тях, започнаха да намаляват работата и за техните доставчици и компаниите започнаха да стават по-консервативни и внимателни, по отношение на стартиране на нови проекти. Това според мен е причината, че пазара на труда малко започна да се променя и да се балансира по добре в България.“

Видяхме че в САЩ не се появи безработица, в следствие на високите лихвени проценти.

„Специално в сектора на ИТ това, което се случва е, че благодарение на това, че бяха освободени доста хора, останалите индустрии успяха да наемат ИТ специалисти, защото години наред всички останали индустрии им е много трудно да се конкурират с Google, Microsoft или Apple и тн. В момента може би за пръв път, последните години се появиха достатъчно наброй сериозни специалисти, които да могат да влезнат в другите индустрии.; Всеки вече има нужда от ИТ, всеки бизнес в крайна сметка стана ИТ бизнес и е хубаво всички индустрии да могат да си позволят да наемат необходимия им персонал да реализират този преход.“

Бианор са 90% експортно ориентирани, като бизнес средата тук им влияе по отношение на регулация. Едно от нещата, които пряко ги засяга са данъците и промяната в максималния осигурителен доход. Гостът обясни, че тази промяна ще удари сектора у нас.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.