Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хиляди програмисти в Индия може да останат без работа до 2-3 г. заради ИИ

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 18.07.2023 г.

13:35 | 18 юли 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Работните места на хиляди програмисти, които работят в Индия може да бъдат заменени от изкуствен интелект до две-три години, прогнозира главният изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостаке. Това коментира Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

По време на среща с анализатори от UBS той коментира, че по-голямата част от изнесените програмисти в страната ще загубят работните си места в резултат на изкуствения интелект, а това означава, че софтуерът вече ще може да се разработва с много по-малко хора.

„Смятам, че това засяга различните типове работни места по различни начини“, коментира той миналата седмица пред анализатори в швейцарската инвестиционна банка.

Според Мостаке обаче не всички ще бъдат засегнати по един и същи начин.

До голяма степен това се дължи на различните правила и разпоредби в света. При страните с по-строги трудови закони, като Франция, ще има по-малка вероятност от подобно въздействие например.

Мостаке коментира, че в Индия „аутсорснатите програмисти до ниво три ще изчезнат в следващите две или три години, докато във Франция никога няма да уволните разработчик“.

„Така че засяга различни модели в различните страни по различни начини в различните сектори“, обяснява той.

В Индия има над 5 млн. софтуерни програмисти, които са най-застрашени от въздействието на развити инструменти с изкуствен интелект като ChatGPT, сочи информация на Bloomberg.

Втората по големина азиатска страна е основна локация за компании, които изнасят бек-офис работни места и други позиции в чужбина. Технологичните гиганти от Силициевата долина, банките от Wall Street, авиокомпаниите и търговците на дребно са все клиенти на индийските аутсорсинг фирми.

Tata Consultancy Services (TCS), индийска консултантска фирма, предлагаща и ИТ услуги, е най-големият аутсорсинг доставчик в страната. Сред другите се нареждат Infosys и Wipro.

TCS заложи сериозно на генеративния изкуствен интелект, като се ангажира да обучи повече от 25 хил. инженери на технологията през услугата Azure Open AI на Microsoft, за да „помогне на клиентите да ускорят въвеждането на тази мощна нова технология“.

В интервю за CNBC в четвъртък главният изпълнителен директор на TCS Н. Ганапати Субраманиам коментира, че преди около четири години компанията е възприела подход, в който „машината е на първо място“. Освен това е показала как изкуственият интелект ще окаже „огромно въздействие върху начина, по който работим, и начина, по който правим нещата“.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.