Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Вероятността Русия да използва армията на Пригожин и да нападне Полша от Беларус е малка

Кенет Яловиц, бивш посланик на САЩ в Беларус, „Клуб Investor“, 12.08.2023

21:12 | 12 август 2023
Обновен: 10:52 | 15 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Малка е вероятността Русия да използва армията на Пригожин и да нападне Полша от Беларус. Не мога да си представя, че белорусите ще позволят някаква атака срещу Полша, което автоматично ще предизвика задействането на Член 5 от Договора на НАТО. Такива атаки през трети страни са от учебниците на КГБ. Струва ми се, че Пригожин е в Беларус с армията си и се насочва по-близо до полската граница. Предполагам, че това е опит на Лукашенко да се измъкне от ситуацията. Не изключвам възможността за атака от трета страна, в която Лукашенко да е замесен, но мисля, че вероятността да направят нещо точно в Полша не е особено голяма. Това каза Кенет Яловиц, бивш посланик на САЩ в Беларус, в интервю, излъчено в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Опасността от нова ескалация на войната в Украйна е напълно реална. Използването на дронове във военните действия не е новост за нито една от двете воюващите страни, но след като руснаците излязоха от зърнената сделка украинците ускориха използването им. Това е естествен отговор на факта, че руснаците засилиха усилията си да разрушават украинската икономика като атакуват украински пристанища, складове и съоръжения за зърно, обясни събеседникът.

„Украинците са изключително изобретателни и иновативни. Те сега използват дронове през нощта. Потапят ги във водата, пренасят доста големи товари и тези дронове се използват умело срещу бойните кораби и танкери. Но не бива да забравяме, че ги ползват и за атаки срещу пътища и инфраструктура в Крим, откъдето руснаците снабдяват петролните бази на армията си. Също и откъдето се снабдяват с оръжие, каза още Яловиц.

"Руснаците успяха просто да направят Украйна свой враг за следващите 100 години. Не очаквайте да бъде сломен духът на украинците от това, което правят руснаците".

Ако руснаците наистина са наранени, те ще намерят начин да се върнат в Зърнената сделка, категорничен бе дипломатът. "Те понасят щети в международен план. Наскоро се срещнаха с африканските лидери, но само 15 от тях отидоха на срещата. Решиха да дадат безплатно зърно на съюзниците си в Африка. Но претърпяха огромен удар по репутацията си и международния си статут заради това, което правят със зърното".

"Второ, дълги години съм наблюдавал как се налагат санкции на различни страни. Трябва да е ясно, че те не се усещат веднага".

Руската икономика е засегната по различни и многобройни начини, които обаче не са видими за хората, подчерта Кенет Яловиц. "Но ако внимателно проследим какво се случва в Русия, мисля, че има сериозни основания да се смята, че санкциите наистина нанасят сериозни щети. Дали са успели да принудят Путин да се промени – още не. За съжаление единственото, което ще промени поведението му сега е солидно поражение на място, в Украйна. Точно това се опитват да направят украинците с тяхната контраофанзива. Да пробият руските отбранителни позиции в южна Украйна".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.