До 6 години Турция планира да произвежда 25% от природния газ в Европа

В страната бяха открити находища на газ за 540 милиарда куб. метра, като планът е да заработят с пълния си капацитет до 2027 г.

10:32 | 27 септември 2021
Обновен: 15:45 | 27 септември 2021
Автор: Веселин Николов
До 6 години Турция планира да произвежда 25% от природния газ в Европа

Турция ще добива количества природен газ, равни на една четвърт от цялото производство в Европейския съюз в момента. Количествата ще са достатъчни, за да покрият една трета от потреблението на газ в цялата страна. Това е казва министърът на енергетиката Фатих Донмез в интервю за Bloomberg News. 

В последната година Турция откри залежи на газ от 540 милиарда куб. метра, като се очаква находището в Черно море да започне да работи от 2023 г. с годишен производствен капацитет от 3,5 милиарда кубически метра газ. Целта е капацитетът да се увеличи до 15 милиарда кубически метра годишно за четири години до 2027 г., казва Донмез.

Находищата ще се експлоатират от държавната компания Turkiye Petrolleri AO. Тя планира да отвори 40 кладенци в четири фази в находището в Сакария. Очаква се производството да започне до две години, когато се отбелязват 100 години от основаването на Турция и в година на президентски избори. 

В момента Турция внася почти целия газ, който се потребява в страната. С развиването на новите находища се очаква страната да намали разходите си за електроенергия, които в момента възлизат на около 44 млрд. долара годишно. Заради ръста в цените на въглищата и пониженото производство на ток от водноелектрически централи, заради сухото време се очаква търсенето на газ в страната да се повиши с 25% и да достигне 60 милиарда кубически метра тази година.  

По тази причина правителството води преговори с Русия за удължаването на дългосрочен договор за доставка на 8 милиарда кубически метра газ преди изтичането на споразумението през декември, казва още енергийният министър на Турция.