Ердоган обещава да се справи с инфлацията, докато цените на храните и наемите растат

През август инфлацията се повиши за трети пореден месец до 19,25% на годишна база

11:49 | 17 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че правителството ще се опита да овладее увеличаващите се цени и обвини „опортюнистите“ за нарастващите разходи на основни услуги, пише Bloomberg.

През август инфлацията се ускори за трети месец по ред до 19,25% на годишна база. Според много турци увеличението на цените на храните и наемите надминава и по-високата инфлация. Това се случва в момент, когато подкрепата за Ердоган намалява, а той се надява да бъде преизбран за президент след по-малко от 2 години.

„Ние сме добре запознати с проблемите, свързани с разходите за живот, причинени от инфлацията“, каза Ердоган в четвъртък в обръщение към търговци в централния анадолски град Киршехир. Ще предотвратим прекомерното увеличение на цените на храните, като поставим инфлацията под контрол възможно най-скоро чрез намаляване на разходите и борба с опортюнистите.

В скорошен доклад Централната банка обвини сушата в Турция и по света като причина за ускоряването на инфлацията на храните. Скокът на инфлацията в Турция през август изтласка референтния лихвен процент, коригиран за ръста на цените, на отрицателна територия за първи път от октомври, което разби надеждите на Ердоган за бързо съкращаване на лихвите по кредитите.

Правителството нареди на джамиите да изнасят проповеди в петък, които предупреждават продавачите да не завишават цените на стоките. Освен цените на хранителните продукти и наеми, турците усещат влиянието на по-високите цени на електроенергия и строителни материали.

Поклонниците трябва да „избягват черния пазар и да не действат опортюнистично“, се казва още в петъчната проповед, според уебсайта на Дирекцията по религиозните въпроси, която контролира джамиите в страната. Вярващите мюсюлмани „не трябва да преследват обиковените хора чрез прекалено високи такси“.