Икономиките на Германия и Канада може да загубят най-много от коронавируса

Според експерти страните, които силно разчитат на външната търговия, ще са най-засегнати от кризата

17:51 | 1 април 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Германия и Канада са сред най-големите икономики в света, които са най-силно изложени на рискове от коронавируса заради тяхната зависимост от търговията, съобщава Bloomberg, като се позовава на доклад на анализатори от ING Group.

Бързото разпространение на коронавируса в САЩ и последващите икономическа криза могат да създадат „значителни проблеми“ за Канада, се отбелязва в доклада. Вносът на Канада от САЩ през 2019 г. е на стойност 453 млрд. долара, като той включва автомобили и петрол, сочат данни на базирания в Женева Международен търговски център (ITC).

Сред големите производители Германия е силно уязвима на нарушения в производството заради зависимостта си от чуждестранното търсене на германски машини, автомобили и фармацевтични стоки. Според данните на ITC през миналата година Германия е изнесла стоки за 1.49 трлн. долара в световен мащаб.

„Отворените икономики ще страдат за по-дълъг период от време от влиянието върху доставките и търсенето. Дори и вирусът да бъде овладян на вътрешно ниво, всяка отворена икономика ще продължи да страда заради спада на търсенето в страните, които все още са в криза“, се посочва в доклада на ITC. Очакванията са до известна степен американската икономика да бъде пощадена от търговските удари.

Държавите, чийто износ представлява пропорционално малък дял от цялостното им производство като САЩ, Индия и Бразилия, ще страдат по-малко от страни, които са най-силно зависими от чуждестранното търсене. Такива са Унгария, Ирландия, Сингапур и Виетнам.

Все пак в доклада има предупреждение, че затворените икономики не са непременно в по-добра позиция от отворените икономики в условията на кризата. „Дали някоя държава е в по-добра позиция зависи до голяма степен от това до колко производственият ѝ капацитет е засегнат от вируса“, пише в доклада.