Испания се готви за ръст на фалитите заради коронавирусната криза

Страната съобщи за 864 смъртни случая в следствие на коронавируса в сряда, над 100 хил. са заразените

15:31 | 1 април 2020
Снимка: Denis Doyle
Снимка: Denis Doyle

Испански банкери и адвокати са изправени пред заплахата от рязък скок на броя на компаниите, обявяващи несъстоятелностна фона на нарастващите смъртни случаи в страната в следствие на коронавирусната пандемия и строгите мерки за ограничаване на разпространението на заразата, пише Bloomberg.

В опит да смекчи негативният ефект за икономиката премиерът Педро Санчес обяви отпускането на фискални стимули в размер на 117 млрд. евро, но според лидерите на някои компании реакцията на правителството може да влоши нещата.

Всички служители, заети в сектори, които не са от критично значение в настоящата ситуация, трябва да останат по домовете си в периода на великденските празници, но Мадрид заяви, че компаниите трябва да изплатят пълни възнаграждения на работещите за това време. Ефективната забрана за уволнения или временно освобождаване на работна сила поставя компаниите в ситуация, в която липсата на приходи може да ги принуди да затворят, заяви ръководителят на Испанската конфедерация на бизнес организациите.

“Тази мярка може да има директни последствия за жизнеспособността на компаниите, създавайки по-голям проблем за служителите им в средносрочен план", смята Анжел Мартин от KPMG. 

Големите усилия на правителството в подкрепа на икономиката са насочени директно към малките и средни компании, които създават 65-процентен дял от работните места в страната към февруари, сочат данни, публикувани от Министерството на индустрията, търговията и туризма на Испания.

Докато за момента липсват изчисления колко компании са изложени на риск, анализатор на BBVA очаква икономиката като цяло да се свие с между 0.6 и 4.5% тази година.

“Всичко сочи към значително увеличение на производствата по несъстоятелност”, заяви базиран в Барселона партньор на EY Abogados. Той добавя, че банкрутите изглеждат неизбежни след три седмици икономическо забавяне и дори цялостно замразяване на икономическите дейности за много компании, като се има предвид, че няма яснота кога ограниченията ще бъдат премахнати.

Здравната криза

Испания съобщи за 864 смъртни случая в следствие на коронавируса в сряда, което е най-големият брой жертви за ден след избухването на епидемията там. Броят на заразените с Covid-19 в европейската страна нарасна до над 100 хиляди.

Общият брой на жертвите се увеличи до 9053 през последните 24 часа от регистрираните 8189 смъртни случая във вторник, сочат данни на здравното министерство на Испания. Броят на заразените се увеличи до 102 136, като регистрираните нови 7710 случая са по-малко в сравнение със съобщените във вторник нови 9222 заболели.

Испания е под почти пълна карантина от 14 март и остава неясно кога рестрикциите върху публичния живот ще отпаднат, както и дали са помогнали за ограничаването на пандемията. Според здравните власти в страната разпространението на коронавируса може би навлиза в стабилизационна фаза.