Продажбите на автомобили и камиони в Европа се готвят за най-тежкия спад от 1945 г.

В Франция регистрациите на нови автомобили през март отчитат спад от 72% на годишна база

14:14 | 1 април 2020
Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg
Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg

Ударите на пандемията от коронавируса върху европейската автомобилна индустрия се засилват. Продажбите на превозни средства във Франция отчитат срив през март, а голям доставчик на авточасти понижи прогнозата си, съобщава Bloomberg.  

Френските регистрации на пътнически автомобили са се понижили със 72% на годишна база, се посочва в позиция на търговската група CCFA. Също така германската Continental се отказа от прогнозата си за финансовите си резултати за 2020 г. и затвори над 40% от заводите си.

„Много е вероятно новите продажби на автомобили и камиони да поемат най-тежкият удар от 1945 г. насам“, коментира Юрген Пипер, анализатор в Bankhaus Metzler.

Автомобилни производители като Volkswagen, PSA Group, Fiat Chrysler и Renault затвориха свои предприятия, след като редица правителства въведоха ограничителни мерки в битката с разпространението на коронавируса.

„Април ще бъде много труден, защото движението на гражданите ще е ограничено в много страни“, коментира Жак Ашенбройх, изпълнителен директор на френския производител на автомобилни части Valeo. „Трябва да се подготвим, че следващите месеци ще са много трудни“, смята той.

Continental обяви, че 30 хил. от нейните служители, което е 50% от работната ѝ сила, са били одобрени за държавна подкрепа за поемане на част от заплатите и намалено работно време. Компанията понижи прогнозата си и така последва примера на много други фирми в Европа. Според тях заради пандемията е почти невъзможно да се правят прогнози за приходи.

Също така регистрациите на пътнически автомобили в Швеция отчитат спад от 8.6% през март. „Но понижението не е свързано с пандемията, тъй като колите са били поръчани няколко месеца по-рано“, уточняват от шведската индустриална организация BIL.

“Може да очакваме ефекта от пандемията през следващите месеци“, коментира председателят на BIL Матияс Бергман.