Toyota затваря временно всичките си заводи в Европа

Част от автомобилните производители пренасочиха производството си към предпазни маски

10:16 | 30 март 2020
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Toyota Motor Corp. временно спира производството си в Русия, като така още повече се разширява списъка на неработещите автомобилни производители заради продължаващата пандемия от коронавирус в Европа, съобщава Bloomberg.

Заводът в Русия няма да работи от 30 март до 3 април. Очаква се останалите европейски заводи на компанията да отворят след 20 април, се казва в изявление на производителя на автомобили.

Глобалната пандемия натежава на Toyota и други японски производители на превозни средства, тъй като производствата им спират по целия свят. Moody’s Investors Service намали рейтингите на големите автомобилни компании, включително на Toyota. От компанията казаха, че търсят кредитна линия от 1 трлн. йени (9 млрд. долара) от японските банки.

Toyota удължи периодите, в които няма да работят заводите й в Бразилия и Малайзия и ще затвори още три завода в Тайланд за около 10 дни.

Част от автомобилните производители пренасочиха производството си към предпазни маски и материали в помощ на борбата с разпространението на коронавируса.

Fiat вече започна да приспособява една от фабриките си в Китай за производството на около 1 млн. маски месечно, докато други автопроизводители търсят начини да изместят производството си към аспиратори.

В САЩ General Motors, Ford и Tesla заявиха подкрепата си към изработката не необходимите материали за произвеждането на повече вентилатори. Същото направиха и японският автомобилен производител Nissan и тимът на Формула 1 във Великобритания.