Компании от автомобилния сектор преустановяват работа у нас

Дружества предупреждават, че могат да преместят производство си извън България при липса на държавна намеса

21:43 | 26 март 2020
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Някои от най-големите компании у нас, поддоставчици за автомобилостроенето, прекратяват производство, съобщава Българска браншова камара -  машиностроене, цитирана от Investor.bg.

"Линамар България", Русе ("Монтюпе"), спира работа от 30 март до 10 април.

30% от служителите на "ВИТТЕ Аутомотив", Русе, са в отпуск от 16 до 20 март, като от 23 до 27 март ще бъдат освободени други 30% от работещите в компанията. Цялото производство на дружеството ще спре да работи от 30 март в рамките на 2 седмици. 

Преди дни от Язакипрекратиха работа и в трите си завода у нас за две седмици.

Поддоставчиците за автомобилостроенето са в тежка ситуация, посочват от браншовата организация и изреждат причините за това. Първата е невъзможност да извозват работещите, голяма част от които живеят на 70-80 км от завода - поради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Втората причина е започващата криза поради спиране на европейски фирми, произвеждащи автомобили.

Не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни, предупреждават от организацията.

И "Бургаска корабостроителница" остава без работа. Независимо, че има договор с Русия за ремонт на определени кораби по график, руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. 

Договорът за ремонт на руски кораби не е прекратен, но изпълнението му се отлага неопределено във времето. Забавят се и срокове за доставка на материали от западните страни. Вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

В най-големия кораборемонтен завод "Одесос", Варна, довършват ремонта на кораб, но не е ясно кога и как ще пристигнат други кораби за ремонт, за които има договор. Причината - от тези страни не могат да пристигнат специалисти, контролиращи ремонта.

"Корабно машиностроене", Варна - спира работа за две седмици. Не може да експедира изработена продукция за Италия.

Редица фирми от другите подсектори на машиностроенето също са в тежка ситуация, пишат от Камарата и припомнят, че са подавали сигнали нееднократно.